8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
Jacob Praetorius ή Schultz 1586: Γεννιέται ο Γερμανός μπαρόκ συνθέτης και οργανίστας Jacob Praetorius ή Schultz. Ο παππούς του Jacob Praetorius ο Πρεσβύτερος (πέθανε το 1586) ήταν επίσης συνθέτης.
Ως μαθητής του Jan Pieterszoon Sweelinck, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές Οργάνου και ο πιο σεβαστός παιδαγωγός της βόρειας γερμανικής παράδοσης πριν από τον Johann Sebastian Bach. Από το 1603 ήταν οργανίστας στην Petrikirche του Αμβούργου. Ο πιο σημαντικός μαθητής του, Matthias Weckmann, μελέτησε μαζί του από το 1633 έως το 1636 και αργότερα τον ακολούθησε στο Αμβούργο ως οργανίστας στη Jakobikirche. Το στυλ των συνθέσεών του περιλαμβάνει παραδοσιακά και νεωτερικά στοιχεία. Τρία σωζόμενα πρελούδιά του δείχνουν το είδος του τοπικισμού και της ποικιλομορφίας του στυλ που θα γίνει ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του είδους. Δηλαδή, περιέχουν μια ελεύθερη, ραψωδική (αν και συγκρατημένη) γραφή που προδιαγράφει το στυλ stylus phantasticus των Γερμανών συνθετών που ακολούθησαν (κυρίως του Dieterich Buxtehude), ακολουθούμενη από μια μιμητική, fugal ενότητα που τηρεί αυστηρά τους παραδοσιακούς κανόνες της αντίστιξης.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1709: Giuseppe Torelli
1909: Mieczysław Karłowicz
8 Φεβρουαρίου
1710: Πρεμιέρα της όπερας του Alessandro Scarlatti “La Principessa Fedele” (Η πιστή πριγκίπισσα) στο Teatro San Bartolomeo της Νάπολης.
1874: Πρεμιέρα της όπερας "Boris Godunov" του Modest Mussorgsky στο Θέατρο Mariinsky της Αγ. Πετρούπολης στην δεύτερη αναθεωρημένη της μορφή από το συνθέτη, με μεγάλη επιτυχία, που ήταν και η σημαντικότερη της ζωής του. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Aleksandr Pushkin και στην "Ιστορία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας" του Nikolay Karamzin και αναφέρεται στη βασιλεία του Τσάρου Boris Godunov και τα γεγονότα που σχετίζονται με το σφετεριστή του θρόνου Ψευδο-Ντμίτρυ, που ισχυριζόμενος ότι ήταν ο νεότερος γιός του Ιβάν του Τρομερού, κατάφερε με τη βοήθεια της Πολωνίας να ανέβει στο θρόνο το 1605.
1904: Πρώτη εκτέλεση της αρχικής εκδοχής του Κοντσέρτου για βιολί σε ρε ελάσσονα Op. 47 του Jean Sibelius με σολίστ τον Victor Nováček και τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στο Ελσίνκι.
1907: Πρώτη εκτέλεση της Kammersymphonie (Συμφωνίας δωματίου) No. 1 σε Μι μείζονα Op. 9 του Arnold Schoenberg με το Rosé Quartet και μέλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στη Βιέννη.
1908: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 2 σε μι ελάσσονα Op. 27 του Sergei Rachmaninoff υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στην Αγ. Πετρούπολη.
1910: Πρώτη εκτέλεση του έργου του Anton Webern Fünf Sätze für Streichquartett (Πέντε κινήσεις για κουαρτέτο εγχόρδων) Op. 5, στη Βιέννη.
1925: Πρώτη εκτέλεση των Συμφωνιών No. 4 σε μι ελάσσονα Op. 17 και No. 7 σε σι ελάσσονα Op. 24 του Nikolai Myaskovsky υπό τη διεύθυνση του Konstantin Saradzhev στη Μόσχα.
1942: Πρώτη εκτέλεση του έργου του Igor Stravinsky “Danses concertantes” για ορχήστρα δωματίου με την Oρχήστρα του Werner Janssen του Λος Άντζελες, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
1946: Πρώτη εκτέλεση του Κοντσέρτου για πιάνο No. 3 σε Μι μείζονα Sz. 119, BB 127 του Béla Bartók με σολίστ τον György Sándor και την Philadelphia Orchestra υπό τη διεύθυνση του Eugene Ormandy στη Φιλαδέλφεια. Το κομμάτι γράφτηκε το 1945 από τον Ούγγρο συνθέτη κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ως δώρο-έκπληξη για τη δεύτερη σύζυγό του Ditta Pásztory-Bartók για τα επερχόμενα 42α γενέθλιά της στις 31 Οκτωβρίου 1945. Ο Bartók πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 1945, με το κοντσέρτο ημιτελές. Το έργο της ολοκλήρωσης της ενορχήστρωσης των τελευταίων 17 μέτρων, σύμφωνα με τις σημειώσεις του συνθέτη, τελικά εκτελέστηκε από τον φίλο του Tibor Serly.
1966: Πρώτη εκτέλεση του έργου του Αμερικανού συνθέτη Lou Harrison “Symphony on G” (Συμφωνία στο Σολ) από την Oakland Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του Gerhard Samuel στο Cabrillo Music Festival της Santa Cruz της Καλιφόρνια. Ο ασυνήθιστος τίτλος του έργου αναφέρεται στο γεγονός ότι, αν και γραμμένο με τη μέθοδο δωδεκαφθογγισμού, είναι τονικά επικεντρωμένο στην νότα Σολ.
http://youtu.be/V5UHtcMO4I8
1985: Πρώτη εκτέλεση του έργου του Αμερικανού συνθέτη Earle Brown “Tracer” για έξι όργανα και μαγνητοταινία με τέσσερα κανάλια, στο Βερολίνο.
http://youtu.be/cNnRlnfJ7e4
1986: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 3 του Αμερικανού συνθέτη Daniel Pinkham με την Plymouth Philharmonic Orchestra υπό τη διεύθυνση του Rudolf Schlegel στο Plymouth της Μασαχουσέτης.
http://youtu.be/WdOSBlaYu-M
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου