Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

M.K. CIURLIONIS, JURA



Επιμέλεια: Andronikos Babatsikos
23/7/2013

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λιθουανός ζωγράφος και συνθέτης Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (22 Σεπτεμβρίου 1875 –10 Απριλίου 1911), το έργο του οποίου βασίστηκε στην άποψη ότι όλες οι τέχνες πηγάζουν κυρίως από την ίδια πηγή, όσο διάφορετικές και αν φαίνονται, δίνοντας έτσι στους πίνακές του τίτλους μουσικών έργων (όπως αυτός ο πίνακας που αποτελεί το τρίτο μέρος - Finale - ενός τριπτύχου με τον τίτλο "Σονάτα της Θάλασσας"), και μάλιστα συνθέτες όπως ο Igor Stravinsky υποστήριξαν τις ιδέες του αγοράζοντας έργα του, ενώ αντίστοιχα πολλά από τα μουσικά του έργα έχουν έναν έντονο εικονογραφικό χαρακτήρα, όπως το συμφωνικό του ποίημα "Jūra" (Η Θάλασσα) που ακολουθεί στο πρώτο σχόλιο.



******************




Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, The Sonata of the Sea (1908)
Allegro / Andante / Finale
Art Movement:Symbolism
Technique: tempera
M. K. Čiurlionis - Jūra (The Sea - Symphonic Poem)


Επιμέλεια: Kiriaki Chrysanidou
28/7/2014

Το συμφωνικό ποίημα Jūra (Θάλασσα) γράφτηκε από τον Λιθουανό συνθέτη και ζωγράφο Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, μεταξύ 1903 και 1907 και είναι αφιερωμένο στην καλή φίλη του και προστάτιδα, Β. Wolman. Σε μια επίσκεψη στο εξοχικό σπίτι των Wolman στην Κριμαία, ο Ciurlionis είδε για πρώτη φορά τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντίκριζε μια θάλασσα, εκτός από τη Βαλτική, και συγκλονίστηκε από την απεραντοσύνη της. Το γεγονός αυτό εικάζεται πως αποτέλεσε την αρχική έμπνευση του συνθέτη για το Jūra, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1936 στο Kaunas της Λιθουανίας, με την ευκαιρία της 25ης επετείου από το θάνατο του Čiurlionis.
Ο Ciurlionis άρχισε να ζωγραφίζει όταν ήταν ήδη ένας ώριμος συνθέτης και "μετέφερε" τη μουσική του στη ζωγραφική. Μάλιστα, συνήθιζε να χρησιμοποιεί όχι μόνο τις αρχές της μουσικής σύνθεσης στους πίνακές του, αλλά χαρακτήριζε με μουσικούς όρους αρκετά από τα εικαστικά έργα του, αποκαλώντας τα πρελούδια, φούγκες και σονάτες.
Ο κύκλος των ζωγραφικών έργων του "Η Σονάτα της Θάλασσας" (1908), είναι εμπνευσμένος από το Jūra.
Η διαδικασία της σύνθεσης του Jūra κράτησε αρκετά χρόνια μια και τα πολλά ταξίδια του συνθέτη, λόγω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, στον Καύκασο και τη Δυτική Ευρώπη διέκοπταν συχνά τη δημιουργία του μουσικού έργου.
Ο εκπληκτικός ζωγράφος και συνθέτης έζησε δυστυχώς μόνο 36 χρόνια (1875-1911) αλλά πρόλαβε να γράψει τουλάχιστον 300 μουσικές συνθέσεις και να ζωγραφίσει ισάριθμους πίνακες.
 (πηγές πληροφοριών: http://www.lituanus.org/2001/01_3_04.htm
http://ciurlionis.licejus.lt/MKC_Muzika_en.htm)


The Sonata of the Sea (1908)
Andante
Art Movement:Symbolism, 
Technique: tempera 


The Sonata of the Sea (1908)
Finale
Art Movement:Symbolism
Technique: tempera





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου