Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

DVORAK, THE WATER GOBLIN








Επιμέλεια: De Profundis Ya
11/7/2013

Ένα πανέμορφο συμφωνικό ποίημα του Dvorak
Λέγεται «The Water Goblin» (το ξωτικό του νερού) και είναι βασισμένο σ ένα ποίημα του Karel Erben, εμπνευσμένο από τα λαϊκά τσεχικά παραμύθια.

Η ιστορία: Το ξωτικό του νερού (ανθρώπινο σώμα με πράσινο δέρμα) ζει σε μια λίμνη, πνίγει ανθρώπους και καπακώνει τη ψυχή τους μ ένα πορσελάνινο κύπελλο.

Η μητέρα βλέπει ένα άσχημο όνειρο και παρακαλεί τη κόρη της να μη πάει στη λίμνη για να πλύνει. Αυτή δεν υπακούει, πηγαίνει, βάζει τα χέρια στη λίμνη, σπάει η γέφυρα, πέφτει στο νερό, την αρπάζει το ξωτικό, την παντρεύεται παρά τη θέλησή της, κάνουν ένα παιδάκι. Τον παρακαλεί να της επιτρέψει να γυρίσει στο σπίτι της να δει τη μητέρα, της -το επιτρέπει με βαριά καρδιά, όμως θέτει 3 όρους. Να μην αγκαλιάσει κανέναν, ούτε καν τη μάνα, κρατάει το παιδί σαν εγγύηση και να επιστρέψει πριν χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού. 


Η συνάντηση μάνας και κόρης συγκινητική αλλά και τραγική, ο χρόνος περνά γρήγορα, χτυπά η καμπάνα του εσπερινού, η μάνα δεν αφήνει τη κόρη να επιστρέψει, έρχεται το ξωτικό και απαιτεί την επιστροφή της κόρης. Η μάνα αρνείται να παραδώσει τη κόρη και το ξωτικό γεμάτο οργή επιστρέφει στη λίμνη. Μετά το τέλος μιας φοβερής καταιγίδας, μάνα και κόρη ακούν έναν δυνατό κρότο. Ανοίγουν τη πόρτα και βρίσκουν στο κατώφλι το παιδικό σώμα ακέφαλο…..












Bruce Aleksander, 
Water Goblin fountain detail - Chester Zoo - Northwest


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου