Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

TOLSTOI, SONATA KREUZER




Επιμέλεια: Elpida Nousa

"...Στο δείπνο... η μουσική άρχισε... Αυτός πήρε το βιολί του και η γυναίκα μου κατευθύνθηκε προς το πιάνο...
Ω, πως θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες!...πως έφερε το βιολί του, πως άνοιξε τη θήκη, έβγαλε έξω το μαντήλι για το πηγούνι κεντημένο απο γυναικείο χέρι και αρχισε να κουρδίζει το όργανο...και τη γυναίκα μου να κάθεται δήθεν αδιαφορα...κάθισε στο πιάνο και άρχισαν με ...το τσίμπημα των χορδών και την τακτοποίηση των παρτιτούρων. Θυμάμαι πως κοίταζαν ο ένας τον άλλο και έριχναν ένα βλέμμα στους ακροατές τους.
Επειτα άρχισε η μουσική.
Έπαιζαν τη σονάτα του Κρόιτσερ, του Μπετόβεν.
Μα δεν είνα κάτι φοβερό η μουσική;
και τι είναι αυτό που κάνει; 
Λένε πως η μουσική εξημερώνει τα ήθη, εξυψώνει τον άνθρωπο - ανοησίες, ψέμματα! Ενεργεί, επηρεάζει,αλλά δεν εξυψώνει καθόλου την ψυχή...τη διεγείρει…!!! "

To απόσπασμα είναι από τη θαυμάσια νουβέλα :
"Η Σονάτα του Κρόυτσερ",του μεγάλου Λέοντος Τολστόι,
που σήμερα γιορτάζουμε τη γενέθλια επέτειό του(9 Σεπτέμβρη 1828).

Αφορμή για τον τίτλο της νουβέλας στάθηκε η ομώνυμη σονάτα του Μπετόβεν και περιγράφει τη σχέση ενός βιολιστή και μιας παντρεμενης πιανίστας,την οποία σκοτώνει ο παθιασμένος από ζήλια σύζυγος.

Ο Τολστόϊ με έξοχο τρόπο προσεγγίζει το έρωτα, το γάμο, τις σχέσεις , καθώς και τις ανεξήγητες εκείνες δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια έκρηξη!!
Η Μουσική είναι μία απο αυτές;;;

Εντονα πάθη,συναισθηματικές αναταράξεις,που αποτυπώνονται μουσικά στο " Κουαρτέτο για Έγχορδα αρ. 1" του τσέχου Λέος Γιάνατσεκ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου