Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

PAGANINI, CARICATURE









Επιμέλεια: Elpida Noussa

 Κάποιοι,ίσως ξέρετε (για τα εφέ που χρησιμοποιούσε στις χορδές του ,ο Παγκανίνι για να εκπλήξει) πως ενθουσίαζε τα πλήθη με τις απίστευτες εκτελέσεις του πάνω στη χορδή Σολ.
Γνωρίζετε ,όμως πως αιτία αυτού του πειράματος ήταν ένα μυθολογικό ζευγάρι;
Ο ίδιος σχολιάζει πως αυτό προέκυψε όταν κάποιο βράδυ ψάχνοντας για ποικιλία στα προγράμματα που εκτελούσε στην αυλή της Λούκα και αφού είχε αφαιρέσει δυο χορδές από το βιολί του (τη 2η και την 3η) αυτοσχεδίασε μια σονάτα με το όνομα “Ερωτική σκηνή”.
Στις χορδές,που έμεναν, "διέκρινε" τη φλόγα και το ερωτικό πάθος !
Η 4η ,όπως υποστήριζε χορδή αναπαριστούσε τον όμορφο Άδωνι και η 1η την αγαπημένη θεά της ομορφιάς ,Αφροδίτη.
Με αφορμή τον απερίγραπτο έρωτα του μυθολογικού ζευγαριού έγραψε εκείνη τη σονάτα και απο τότε συνήθιζε να παίζει σε μια χορδή.
Το έργο δυστυχώς έχει χαθεί.
Δεδομένου όμως πως (όπως και οι περισσότεροι συνθέτες της εποχής του) ο Παγκανίνι είχε τη συνήθεια της ανακύκλωσης υλικών ,δεν είναι απίθανο το υλικό αυτό να εμφανίστηκε αλλού.
Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν πως το χαμένο κομμάτι κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με το Duetto Amoroso για βιολί και κιθάρα,κάτι που μαρτυρά και ο τίτλος "Amoroso -ερωτικό".
Αρκετά ενδιαφέρον ντουέττο με το βασικό θέμα να εξελίσσεται σε δέκα μέτρα,αρκετά εκτεταμένο θέλοντας να υποδηλώσει τη "διάρκεια" μιας ερωτικής σχέσης.
------
Η μουσική στο Duetto Amoroso αντιπροσωπεύει ένα διάλογο ανάμεσα σε δύο εραστές.
Το έργο ξεκινά σε ευδιάθετο ύφος με ένα θέμα στο βιολί "καμαρωτό" και γεμάτο αισιοδοξία,ενώ η κιθάρα παίζει επαναλαμβάνοντας ρυθμικά στοιχεία σαν συνοδεία.
Ένα δεύτερο θέμα προκύπτει πιο ρομαντικό, πιο παθιασμένο,δηλώνοντας τη λαχτάρα της Αφροδίτης για τον όμορφο Άδωνι.
Στη συνέχεια, παρατηρείστε!!!...η μουσική γίνεται κάπως επεισοδιακή... καθώς σταματά με απότομα pizzicati-ανταλλαγές ερωτόλογων μεταξύ των εραστών.
Το μέρος του βιολιού είναι λαμπρό και πολύχρωμο, ενώ η κιθάρα παραμένει αυστηρά υποδεέστερη παρέχοντας μόνο αρμονική και ρυθμική υποστήριξη.
Πάντως η λυρικότητα είναι έντονη καθώς και οι δεξιοτεχνικές κινήσεις, παραπέμπουν στην ερωτική φλόγα και το πάθος του ζευγαριού.
"Duetto amoroso" ... ένας ερωτικός διάλογος του Άδωνι με την Αφροδίτη...της κιθάρας με το βιολί!
Το μουσικό χρονικό ενός μεγάλου έρωτα,που βιώνεται ως θάνατος.


" Duetto Amoroso" (by Niccolò Paganini)-Marcello Smenghi & Svetlana Popovic 2008-Venezia 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου