Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

“ΕΡΑΤΩ ΨΑΛΤΡΙΑ”. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΥΡΙΚΟΙ 4


* Ίρις Κάρτερ 
 Ελληνίδα υψίφωνος και καθηγήτρια μονωδίας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1899 και ήταν κόρη του ζωγράφου Γεωργίου Σαμαρτζή. Σπούδασε τραγούδι και πιάνο αρχικά με τον Εδουάρδο Βουσολίνο στη γενέτειρά της, όπου έκανε επανειλημμένες εμφανίσεις σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κυρίως με την «Ένωση Ερασιτεχνών», της οποίας ήταν πρόεδρος η βαρονέσσα Ερνεστίνα Ντε Μάλοβιτς (σύζυγος του συγγραφέα Ντίνου Θεοτόκη) και γραμματέας η ποιήτρια Ειρήνη Δενδρινού. «Υπέροχο, θαυμάσιο το τραγούδι της κ. Κάρτερ. Πάθος απόδοσης, μεταπτώσεις, ένας φωνητικός θησαυρός», είχε γράψει τότε ένας γνωστός Κερκυραίος μουσικοκριτικός. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου, στο «Εθνικό Ωδείο Αθηνών». «Πρόκειται για μια μεγάλη φωνή», βεβαίωσε ο Ιωάννης Ψαρούδας στο «Ελεύθερον Βήμα» (Ιούνιος, 1937).Στην Πάτρα, όπου έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ίδρυσε ιδιωτική σχολή μονωδίας, ενώ παράλληλα δίδασκε και στο εκεί παράρτημα του «Ελληνικού Ωδείου». Η τάξη της απετέλεσε φυτώριο νέων τραγουδιστών, μερικοί από τους οποίους διέπρεψαν στον μουσικό χώρο. Οι συναυλίες της Σχολής της ήταν πάντοτε ένα καλλιτεχνικό γεγονός στην Πάτρα και το σύστημα της διδασκαλίας της είχε αναγνωριστεί από τους επαΐοντες.Η Ίρις Κάρτερ πέθανε στις 22 Ιουνίου 1994 στην Αθήνα, «αφήνοντας στη ζωή τη μνήμη της έντονης πνευματικής προσωπικότητάς της», καθώς γράφτηκε στον τύπο. Μεγάλο μέρος από τα κατάλοιπά της, βρίσκονται στα Αρχεία της «Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας».


το ελεγείο του Massenet με την Ίριδα Κάρτερ

* Ευάγγελος Μαγκλιβέρας 
Υπήρξε σπουδαίος διεθνής ηθοποιός και πρωταγωνιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, βαρύτονος, ο οποίος και είχε εκλεγεί πρόεδρος του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών το 1952.Ο Ε. Μαγκλιβέρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1909 όπου συμπληρώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές το 1926 μετέβη στο Παρίσι. Εκεί γράφτηκε στη "Σκόλα Κοντόρουμ" όπου και έλαβε ιδιαίτερα μαθήματα από τον Μιγκουέλ Φοντέσσα και για λίγο διάστημα από τον Τίτο Ρούφο. Την πρώτη του εμφάνιση σε όπερα έκανε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1931 με την "Τόσκα" στη συνέχεια εμφανίσθηκε και σε άλλες πόλεις και στο Παρίσι μέχρι το 1935 υποδυόμενος τον πρώτο βαρύτονο σε έργα "Ριγολέτο", "Ηρωδιάς", "Τόσκα", "Κουρέα της Σεβίλλης", "Τραβιάτα", "Φάουστ", κ.λπ. Το 1934 εμφανισθηκε σε παράσταση Ριγολέτου μαζί με τον Ζαν Κιεπούρα και την Λιλή Πανς.Από το 1935 περιόδευσε στο Βέλγιο και Ελβετία και το 1936 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και έλαβε μέρος σε σειρά παραστάσεων του ελληνικού μελοδράματος στο "Παλλάς" και τα "Ολύμπια". Το 1938 κλήθηκε στην Ιταλία και τραγούδησε "Αΐντα", "Παλιάτσους" και "Ανδρέα Σενιέ", ενώ το 1939 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φλωρεντίας και έπεξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για πρώτη φορά (παγκόσμια πρεμιέρα) στο μελόδραμα του Βίτο Φράτσι "Βασιλεύς Ληρ".Με τη κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα οπότε και παρέμεινε μετέχοντας σε ολες τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1943 τραγούδησε με την Μαρία Κάλλας στη παράσταση "Φιντέλιο". Το 1952 εμφανίσθηκε στο Βελιγράδι με το γιουγκοσλαβικό μελοδραματικό θίασο σε παραστάσεις του Ριγολέτου. Τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σε αναγνώριση των αγώνων του υπέρ του καλλιτεχνικού κλάδου.Ο Ευάγγελος Μαγκλιβέρας πέθανε στην Αθήνα το 1953.


Πολιτικοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες στην πρώτη γραμμή του Μετώπου της Αλβανίας

* Λέλα Ζωγράφου 
Σπουδαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υψίφωνος (σοπράνο) και ειδικότερα της ελληνικής οπερέτας.Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922. Το 1937 γράφτηκε στο πειραϊκό παράρτημα του Ωδείου Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα των Γ. Σκλάβου και Μαργαζιώτη. Από το 1940 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Μίλτο Βυθηνό. Το 1942 προσλήφθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου από το 1946 ανέλαβε πρωταγωνιστικούς ρόλους διακρινόμενη ιδιαίτερα στα έργα "Ζητιάνος φοιτητής", "Ρόδο του Τυρόλου", "Κάρμεν", "Μποέμ", "Βαφτιστικός", "Κοντέσσα Μαρίτσα", "Εύθυμη χήρα", "Γυναίκα του δρόμου" κ.ά.


* Ανθή Ζαχαράτου
Σπουδαία λυρική καλλιτέχνης. Γεννήθηκε το 1922 στο Τομπρούκ της Ρωσίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια την Elvira de Hidalgo. Από πολύ νωρίς έγινε μέλος της Ε.Λ.Σ. όπου διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Οπερέτα, της οποίας υπήρξε σπουδαία ερμηνεύτρια. Στην κατοχή πρωτοστάτησε, μαζί με άλλους συνεργάτες της και αντιστάθηκε στην επίταξη του κτιρίου του Θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ της Ε.Λ.Σ. στην οδό Ακαδημίας. Η επίταξη τελικώς απετράπη, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι παραστάσεις. Από το 1945 ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο υψιφώνου στο Θίασο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύοντας Ελληνικές και ξένες Οπερέτες. Το όνομά της ταυτίστηκε με την Ελληνική Οπερέτα. Πρωταγωνίστησε στις οπερέτες «Ο Βαφτιστικός», «Παραπήγματα», «Η Γυναίκα του Δρόμου», «Η Νυχτερίδα», «Η Πριγκίπισσα της Τσάρντας», «Κοντέσσα Μαρίτσα», «Εύθυμη Χήρα», «Η Χώρα του Μειδιάματος», «Μια νύχτα στη Βενετία», «Η Ωραία Ελένη» κ.α. Το 1952 συμμετείχε στην κινηματογραφική ταινία «Ο Βαφτιστικός» με συμπρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τη φωνή του Πέτρου Επιτροπάκη και το Μίμη Φωτόπουλο. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της ήταν το «Αγάπης Λόγια» σε στοίχους και μουσική Νίκου Χατζηαποστόλου. Εμφανίστηκε επίσης και στις όπερες «Μποέμ», «Παραμύθια του Χόφφμαν» και «Πουλημένη Μνηστή».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΕΤΑ Θ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ' Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ'

* Αλεξάνδρα Τριάντη,
Τραγουδίστρια του Lied που διέπρεψε στις αίθουσες συναυλιών όλης της Ευρώπης από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Καταγόμενη από την εύπορη Αθηναϊκή οικογένεια Κοτζιά, και προικισμένη με πολλά χαρίσματα, από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και ειδικώτερα το τραγούδι. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών τραγούδι με τον καθηγητή Κίμωνα Τριανταφύλλου και έλαβε το δίπλωμά της με διακρίσεις το 1921. Η καριέρα της στην Ελλάδα ήταν δραστήρια αφού έλαβε μέρος σε αρκετές συναυλίες με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών υπό την διεύθυνση του Δ. Μητρόπουλου και του A. Marsick την δεκαετία του 1920. Σε αναζήτηση καλύτερων δασκάλων έφυγε από την Ελλάδα για την Βιέννη όπου σπούδασε με τον Philip Forsten ο οποίος είχε αναδείξει αρκετές τραγουδίστριες στην Ευρώπη. Μετά από κοπιαστικές σπουδές η Ευρωπαϊκή της καριέρα ξεκίνησε στις αρχές του 1927 στο Volkshaus της Βιέννης. Τον Δεκέμβριο του 1928 για πρώτη φορά εμφανίζεται στο Βερολίνο με τον Michael Raucheisen ο οποίος την συνόδευε στο πιάνο και ακολουθούν πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλα τα κέντρα της Ευρώπης, Χάγη, Παρίσι, Λειψία, Στοκχόλμη, Λονδίνο, 'Αμστερνταμ, Ζυρίχη, Μόναχο, Αμβούργο, Ρόττερνταμ, Μαδρίτη, Μάλαγα, Μπιλμπάο, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Νέα Υόρκη (1953) κ. ά.. Η Αλεξάνδρα Τριάντη εθεωρείτο από τις κυριώτερες τραγουδίστριες Lied. Ευχαρίστησε ένα μεγάλο ακροατήριο με την έκφραση, το χρώμα, την απλότητα και την αντίληψη την οποία εισήγαγε στο είδος αυτό του τραγουδιού που η μελωδία και ο στίχος συνδυάζονται για να μεταφέρουν τον ακροατή σε έναν άλλον κόσμο. Τα ντουέτα της με την Maria Ivoguen προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην Ευρώπη και απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές.


* Νίκος Ζαχαρίου (1923 – 2007) 
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Στη νεανική του ηλικία έγινε μέλος διαφόρων χορωδιών, μεταξύ άλλων και της Χορωδίας Πειραιώς υπό τον Μενέλαο Παλλάντιο. Η ενασχόλησή του με το τραγούδι ξεκινά από τις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου παρακολουθώντας μαθήματα φωνητικής με τον Μίλτο Βιθηνό. Συνεχίζει με πιο συστηματικό τρόπο τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη, από όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και με τιμητική διάκριση.Το 1943 προσλαμβάνεται στη Χορωδία της Λυρικής Σκηνής και από το 1950 συμμετέχει σποραδικά ως σολίστ σε διάφορες όπερες και οπερέτες, με αποκορύφωμα το 1953, όταν εμφανίζεται σε συναυλίες στο αρχαίο θέατρο της Πάτρας και στο Ηρώδειο. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Νίκος Ζαχαρίου μεταβαίνει στην Ιταλία για να τελειοποιήσει τις φωνητικές του ικανότητες στη Σχολή Τραγουδιού της Σκάλας του Μιλάνου. Εκεί όμως μαθαίνει ότι η αρμόδια επιτροπή εισηγείται την ένταξή του στο δυναμικό της Σκάλας ως σολίστ. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1953 ο Nicola Zaccaria, όπως ήταν το ψευδώνυμο που υιοθέτησε έκτοτε, κάνει το ντεμπούτο του στην Σκάλα του Μιλάνου, ως Σπαραφουτσίλε στο «Ριγκολέτο» του Βέρντι.Οι εμφανίσεις του στη Σκάλα και στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα όλου του κόσμου (Στάατς Όπερα Βιέννης, Όπερα Παρισίων, Βερολίνου, Κόβεντ Γκάρντεν, Κάρνεγκι Χολ κ.ά.) πυκνώνουν. Αργότερα, επιστρέφει στην Ελλάδα ως σολίστ σε διάφορες μεγάλες παραγωγές στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο. Έχει την τύχη να εμφανιστεί στα πιο σημαντικά μουσικά φεστιβάλ του κόσμου όπως του Ζάλτσμπουργκ, του Εδιμβούργου και αλλού. Πλέον, καθιερώνεται ως ένας από τους σπουδαιότερους βαθύφωνους του κόσμου με ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα συνθετών όπως Μοντεβέρντι, Μότσαρτ, Βάγκνερ, Ροσίνι, Μπελίνι, Ντονιτσέτι, Βέρντι και πολλών άλλων. Πολλά από αυτά ηχογραφούνται ή βιντεοσκοπούνται και κυκλοφορούν από τις εταιρείες ΕΜΙ, Columbia, Decca κ.ά.Ξεχωριστή θέση στην καριέρα του αποτελεί και το γεγονός της συνεργασίας του με την Μαρία Κάλλας σε 14 όπερες, με την πρώτη τους κοινή εμφάνιση να γίνεται το 1955 στην Σκάλα του Μιλάνου με την όπερα «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι υπό τη διεύθυνση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Πέθανε στις 24 Ιουλίου 2007



Nicola Zaccaria

Nicola Zaccaria - Come dal ciel - Moscow, 1964

Nicola Zaccaria - V. Bellini ''La Sonnambula''

Nicola Zaccaria - '' Vecchia zimarra '' G.Puccini ( La Boheme)

Nicola Zaccaria - ''Ella giammai m'amo...'' ( Don Carlo )

Nicola Zaccaria - Verdi - Ernani - Che mai veggio!

[μουσικά πορτραίτα] ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ(του Δημήτρη Κυπραίου) « TAR.gr


μουσικά προάστια: ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: "ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΥΧΑΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου