Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

                        

Μανώλης Καλομοίρης                            
14 Δεκεμβρίου 1883 - 3 Απριλίου 1962

                             


Ο Μανώλης Καλομοίρης Γέννηση 14 Δεκεμβρίου 1883 Σμύρνη Θάνατος 3 Απριλίου 1962 Αθήνα Εθνικότητα Ελληνική Υπηκοότητα Ελληνική Είδος Τέχνης μουσικοσυνθέτης Βραβεύσεις Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών (1919)
Ο Μανώλης Καλομοίρης (14 Δεκεμβρίου 1883 - 3 Απριλίου 1962) ήταν μουσικός και συνθέτης. Θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής της εθνικής μουσικής σχολής της Ελλάδας και το μουσικό του έργο συνδέεται με την ελληνική παράδοση και το δημοτικό τραγούδι. Συνέθεσε πολλά έργα, μεταξύ αυτών πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, ένα κοντσέρτο για πιάνο, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα ή για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά. Υπήρξε ακόμα συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων για την θεωρία της μουσικής.

Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1883 από οικογένεια που καταγόταν από τη Σάμο. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Αθήνα όπου μαζί με τις γυμνασιακές του σπουδές ξεκίνησε και συστηματικές σπουδές στο πιάνο. Το 1899 τον βρίσκει στην Κωνσταντινούπολη όπου τελειώνει το γυμνάσιο. Μετά από μια μικρή σύγκρουση με την οικογένειά του (η μητέρα του τον προόριζε για γιατρό) φεύγει για την Βιέννη όπου σπουδάζει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και τον γάμο του με την Χαρίκλεια Παπαμόσχου πηγαίνει στο Χάρκοβο της Ρωσίας (1906-1910) όπου
διδάσκει για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί για πάντα στην Ελλάδα το 1910. Ερχόμενος στην Ελλάδα διορίζεται καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών. Σκοπός του ήταν η δημιουργία μιας "εθνικής σχολής" στα πρότυπα ανάλογων κινημάτων από άλλες χώρες, η οποία θα συνδίαζε τον γερμανικό ρομαντισμό με ελληνικά μοτίβα. Παράλληλα, κατηγορούσε την Επτανησιακή Σχολή για "ιταλισμό" και για μη χρήση ελληνικών θεμάτων, δημιουργώντας ρήξη μεταξύ της Εθνικής και Επτανησιακής Σχολής. Ακολούθησε μια πλούσια μουσική δημιουργία όπου ο Καλομοίρης αντλεί τις εμπνεύσεις του από τη δημοτική νεοελληνική ποίηση κυρίως του Κωστή Παλαμά. Το 1919 ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο που διεύθυνε μέχρι το 1926 όταν ίδρυσε το Εθνικό Ωδείο που διεύθυνε μέχρι το τέλος σχεδόν της ζωής του. Επίσης το 1919 διορίσθηκε γενικός Επιθεωρητής, Αρχιμουσικός, σε όλες τις στρατιωτικές μπάντες Αθηνών. Από τότε όμως παράλληλα με τη συνθετική του εργασία αναπτύσσει ένα τεράστιο παιδαγωγικό έργο σφραγίζοντας κάθε πτυχή της μουσικής ζωής του τόπου. Το 1945 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτός των άλλων τιμήθηκε και με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών (1919). Πέθανε στην Αθήνα το 1962.
Γλωσσικό ζήτημα
Πολύ σημαντικό ρόλο στα έργα του Καλομοίρη είχε η νεοελληνική λογοτεχνία και ποίηση. Από τα νιάτα του ήταν θερμός υποστηρικτής του δημοτικισμού παίρνοντας αρκετές φορές ακραίες θέσεις (το πρόγραμμα της πρώτης του συναυλίας στην Αθήνα είναι ένα από τα πρώτα επίσημα κείμενα που γράφτηκαν στη δημοτική και μάλιστα σε μια «σκληρή» δημοτική).
Μουσική εκπαίδευση
Ασχολήθηκε συστηματικά με την εκπαίδευση (ήταν ο ιδρυτής του «Ελληνικού» και του «Εθνικού Ωδείου»). Σε μια εποχή που μουσική παιδεία υπήρχε μόνο στην Αθήνα και τα προγράμματα του Ωδείου Αθηνών γράφονταν μόνο στα γαλλικά, ίδρυσε ωδεία σε όλη την Ελλάδα, έγραψε μουσικοπαιδαγωγικά έργα στη δημοτική και για τις ελληνικές ανάγκες. Πλήθος κορυφαίων μουσικών πέρασαν από το Εθνικό Ωδείο: από τη Μαρία Κάλλας και τον Μιλτιάδη Καρύδη μέχρι τον Δημήτρη Δραγατάκη και τον Φίλιππο Τσαλαχούρη. Για πολλές δεκαετίες η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιστών της Λυρικής Σκηνής προέρχονταν από το Εθνικό Ωδείο.
Συνθέσεις
Όπερες
  • «Πρωτομάστορας» (σε λιμπρέτο του Ν. Καζαντζάκη 1915 βασισμένο στο "γεφύρι της Άρτας", πρώτη παράσταση 11 Μαρτίου 1916) (Ηχογράφηση 1990 Χατσατουριάν/Ορχήστρα Σοβιετικής Κινηματογραφίας)
  • «Το δαχτυλίδι της μάνας» (Eίναι το δεύτερο μουσικοδραματικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη, γράφτηκε το 1917 και επεξεργασία του έγινε το 1939. (Ηχογράφηση 1983 Δάρας/Φιλαρμονική Σόφιας) Ο συνθέτης το ονομάζει μουσικόδραμα σε τρία μέρη και είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο δράμα του Γιάννη Καμπύση. Το λιμπρέττο έγραψε ο ποιητής Γιώργος Στεφόπουλος που υπογράφει ως Άγνης Ορφικός. Το σπαρτίτο του έργου εκδόθηκε το 1937 από τον εκδοτικό οίκο Γαϊτάνου και συνοδεύεται από εισαγωγικό σημείωμα του συνθέτη σχετικά με την ιστορία της δημιουργίας του έργου, την υπόθεση του έργου η οποία παρατίθεται όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ιταλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα). Σημειώνεται ότι το έργο αυτό είναι ένα από εκείνα που εκτελέστηκαν και εκτός Ελλάδας όπου το 1940 ανεβάστηκε στη Λαϊκή Όπερα του Βερολίνου.
  • «Ανατολή» (με βάση μονόπρακτο του Γ. Καμπύση 1945),
  • «Τα ξωτικά νερά» σε δικό του λιμπρέτο βασισμένο σε ένα ποίημα του Butler Yates 1950),
  • «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Καλομοίρη που το ολοκλήρωσε το 1961 δύο περίπου χρόνια μετά τη δήλωσή του ότι εγκαταλείπει τη σύνθεση. Γράφει σχετικά στο ημερολόγιό του:
«29 του Σταυρού 1958.Απόψε κλείδωσα στο συρτάρι μου τα χειρόγραφα και τα σκίτσα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Δεν νοιώθω πια τις δυνάμεις μου για να βγάλω πέρα ένα τέτοιο έργο. Στέρεψεν η Πάγα Λαλέουσα. Και έπειτα pourquoi et pour qui?» [Μ. Καλομοίρης: «Η ζωή μου και το έργο μου» Νεφέλη 1988 σελ. 172]Παραδίδοντας το τελευταίο του αυτό έργο το συνόδευσε με το παρακάτω κείμενο:«...Πιστεύω πως μέσα στον Παλαιολόγο έκλεισα όλους τους ψαλμούς και τους χυμούς της γέρικης καρδιάς μου, σαν το παλιό δένδρο που, πριν φύγει για πάντα και γείρει τους κλώνους του να πέσει στη μαύρη γης, θέλει να ανθίσει μια τελευταία φορά και να χαρίσει στον κάμποτη στερνή του ευωδία και τα τελευταία του φύλλα. Γι’ αυτό αντικρύζω τη μουσική του Παλαιολόγου με κάποιο δέος, ξέροντας πως είναι το στερνό μου τραγούδι...» [εφημερίδα «Το Βήμα» 1/7/2001 ένθετο «Το άλλο Βήμα» σελ. 10]
Συμφωνικά έργα:
  • «Συμφωνία της λεβεντιάς» (Ηχογραφήσεις: 1981 Φιδετζής/Φιλαρμονική Σόφιας, 1983 Καρύδης/Ορχήστρα Αυστριακής Ραδιοφωνίας)(γράφτηκε από το καλοκαίρι του 1918 ως το καλοκαίρι του 1920. Ο συνθέτης της συνέλαβε τις πρώτες θεματικές εμπνεύσεις της συμφωνίας αυτής στα βουνά και τους κάμπους της Μακεδονίας και θέλησε να αποδώσει μουσικά τη συγκίνηση που ένοιωσε μπρος στην Ελληνική Λεβεντιά, σε όλες της τις εκδηλώσεις, στη χαρά της ζωής, στον πόλεμο, στο χορό, στην αγάπη, στο θάνατο.)
    • «Το Α΄ μέρος «Ηρωικά και Παθητικά» προσπαθεί να τραγουδήσει την ορμή της νιότης και τη χαρά του πάθους και της νίκης.
    • Το Β΄ μέρος «Το κοιμητήρι στη βουνοπλαγιά» έχει γραφτεί επάνω στο ακόλουθο πεζό ποίημα:
Πέρα στη βουνοπλαγιά βαθειά κοιμούνται τα παλληκάρια.Τα νύχτια πουλιά πικρά τα μοιρολογάνε.Καντήλια του τ’ αστέρια και νανούρισμά τους το δροσερό αεράκι,Όμως επάνω τους η Δόξα αιώνιο στεφάνι πλέκει...Πέρα στη βουνοπλαγιά βαρειά κοιμούνται τα παλληκάρια.
Μ΄ αυτό, ήθελε να μεταδώσει τη συγκίνηση που ένοιωσεν ο συνθέτης, περνώντας μια νυχτιά από ένα απέριττο στρατιωτικό κοιμητήρι σε μια βουνοπλαγιά, κάπου κοντά στο Σκρα του μακεδονικού μετώπου του 1918.
    • Το Γ΄ μέρος «Σκέρτσο-γλέντι» προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας γιορτής των παλληκαριών αλλά που έχει μέσα κάπου κάπου και τον καημό και τη μοιρολατρεία τους.
Τούτ’ η γης που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε.
    • Το Δ΄ μέρος τα «Νικητήρια» βασίζεται επάνω στο γνωστό βυζαντινό ύμνο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» μαζί με τον οποίον πλέκεται συμφωνικά το ηρωικό θέμα του πρώτου μέρους.
Στον Κωστή Παλαμά τη Συμφωνία αυτή αφιερώνω.» [σημείωμα του συνθέτη]
  • «Συμφωνία των ανίδεων και των καλών ανθρώπων» (1931), (Ηχογράφηση1986: Φιδετζής/Ορχήστρα Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας)
  • "Παλαμική Συμφωνία" (1956) (Ηχογράφηση 2007 Φιδετζής/Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) [1]
  • "Τρίπτυχο για Ορχήστρα" (1937) (Ηχογράφηση 2007 Φιδετζής/Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) [2]
  • «Μηνάς ο ρέμπελος κουρσάρος στο Αιγαίο» (1940),
  • Κοντσέρτο για πιάνο (1935),
  • Κοντσερτάκι για βιολί και ορχήστρα (1955) κ.ά.
  • Μουσική δωματίου:
    • Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο (1921),
    • Σονάτα για βιολί και πιάνο (1948), κ.ά.
Έργα για πιάνο
  • «Για τα ελληνόπουλα» Σειρές Α', Β', Γ' (συνολικά 11 κομμάτια),
  • «Νυχτιάτικο» (1906/1908),
  • Μπαλάντες αρ.1-3, (1η σε μι ελάσσονα, 2η σε λα ύφεση μείζονα, 3η σε μι ύφεση ελάσσονα),
  • Πατινάδα (1907),
  • Ραψωδία αρ.1 (1921), Ραψωδία αρ.2 (1921),
  • Πρελούδια αρ. 1-5
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%82





Επιλογή έργων
από μέλη της ομάδας 
"Ακούτε Κλασική Μουσική; Εγώ ακούω."

*Christos Sipsis
«...Πιστεύω πως μέσα στον Παλαιολόγο έκλεισα όλους τους ψαλμούς και τους χυμούς της γέρικης καρδιάς μου, σαν το παλιό δένδρο που, πριν φύγει για πάντα και γείρει τους κλώνους του να πέσει στη μαύρη γης, θέλει να ανθίσει μια τελευταία φορά και να χαρίσει στον κάμποτη στερνή του ευωδία και τα τελευταία του φύλλα. Γι’ αυτό αντικρύζω τη μουσική του Παλαιολόγου με κάποιο δέος, ξέροντας πως είναι το στερνό μου τραγούδι...»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
[εφημερίδα «Το Βήμα» 1/7/2001 ένθετο «Το άλλο Βήμα» σελ. 10]

«29 του Σταυρού 1958.
"Απόψε κλείδωσα στο συρτάρι μου τα χειρόγραφα και τα σκίτσα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Δεν νοιώθω πια τις δυνάμεις μου για να βγάλω πέρα ένα τέτοιο έργο. Στέρεψεν η Πάγα Λαλέουσα. Και έπειτα pourquoi et pour qui?»
[Μ. Καλομοίρης: «Η ζωή μου και το έργο μου» Νεφέλη 1988 σελ. 172]


Στέκει το Βασιλόπουλο.
http://www.youtube.com/watch?v=IMSwdG_sUqI&feature=youtu.be

Στέκει το Βασιλόπουλο (Παλαμάς)

Στέκει το Βασιλόπουλο
Με το σπαθί στη βίγλα,
Για να πιάσει την άγνωστη,
Την καταλύτρα Στρίγγλα.

Στων άστρων το τρεμόφεγγο
Την ξανοίγει, ειν’ εκείνη!
Σπλάχνα κρατάει παιδιάτικα,
Και το αίμα τους πίνει.

Ωιμέ! κ’ η Στρίγγλα η φόνισσα
Ήταν η σαστικιά του,
Η αγνή, η καλή, η πεντάμορφη.
Και σωριάζεται κάτου.

The Prince Waited Ready

The prince waited ready
To slay with his hand
The never tracked Ogress
Who ravaged the land.

In the pale gleam of twilight
He caught her at last,
With the torn limbs of children
For her evening repast.

Alas! The foul Ogress,
He saw with despair,
Was his own beloved sweetheart
So pure and so fair…

1 "Η Γριά Ζωή"
2 "Τραγουδάκι"
  http://youtu.be/cz753Jv_PwQ

Η γριά Ζωή

Η γριά Ζωή ακουμπώντας με
Χαϊδευτικά στα στήθη,
Μου λέει το παραμύθι της,
Το αιώνιο παραμύθι:

Βασιλοπούλα αγάπησε
Το ξανθό παλικάρι
Και ζούσε με μονάκριβο
Καημό για να το πάρει.

Αλλά μια μέρα ο Δράκοντας
Της φύλαγε καρτέρι,
Και την άρπαξε κ’ έφυγε.
Που πάει; Κανείς δεν ξέρει!

Old Mother Life

Old Mother Life, holding
Me close to her breast,
Told me the old story
She told all the rest:

A Prince loved a Princess;
Through all the world wide
He braved every danger
To make her his bride.

But then came a Dragon
That snatched her away;
Together they vanished.
Where? No one can say!

http://www.youtube.com/watch?v=cz753Jv_PwQ&feature=youtu.be

Ύμνος του Ελευθερίου Βενιζέλου
http://www.youtube.com/watch?v=VDuFxi7KlqI&feature=youtu.be

To τραγούδι γράφτηκε το 1917 σε στίχους Αγγέλου Δόξα και μουσική Μανώλη Καλομοίρη. Ερμηνεύει ο τενόρος Γεώργιος Κανάκης.

Βενιζέλε μας πατέρα της πατρίδας,
Βενιζέλε μας πατέρα της φυλής
κάθε πόθου μας και κάθε μας ελπίδας
είσαι συ ζωή και φως κι αγωνιστής.

Ζήτω ζήτω η λευτεριά, ζήτω κι ο Λευτέρης
που 'ναι πρώτοι στη γραμμή μας λεβεντογενιά.
Βενιζέλε τι χαρά, μόνο συ το ξέρεις
το στρατί που βγάζει πέρα στην Αγιά Σοφιά.

"Το Δαχτυλίδι της Μάνας": Κάλαντα
http://www.youtube.com/watch?v=o8UsKa6_Bho&feature=youtu.be

"ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ"
http://www.youtube.com/watch?v=R5X8yNOgZTo&feature=youtu.be

ΣΥΜΦΩΝΙΑ Νο2 α' μέρος ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
http://www.youtube.com/watch?v=Gb2SgCqZnnk&feature=youtu.be

Mina Polychronou in "Protomastoras" by Manolis Kalomiris
http://www.youtube.com/watch?v=KWDMFkkdaSU&feature=youtu.be


*Marina Griva

Lorenda Ramou plays Manolis Kalomiris Ballade no.1 (1905)
http://www.youtube.com/watch?v=Jo63bMPGxnA&feature=share


*Κατερίνα Γκίρδη

Nocturne- Manolis Kalomiris -- Effie Agrafioti 1978
http://soundcloud.com/effie-agrafioti/nocturne-manolis-kalomiris


*Aglaia Raptou

MANOLIS KALOMIRIS''SYMPHONY NO 1 OP 21 MVM 1b''heroically and passionately''.wmv
http://www.youtube.com/watch?v=rcPRU_EVpYc&feature=share

RITA KONSTANTINIDOU - VOURTSIS play KALOMOIRIS Rapshody No. 1
http://www.youtube.com/watch?v=V44Na1MPToA&sns=fb


*De Profundis Ya

Manolis Kalomiris Symphony no 1 finale - Michalis Economou, conductor
http://www.youtube.com/watch?v=RSnSvF9oL9M&feature=share

MANOLIS KALOMIRIS SYMPHONY NO 1 OP 21 mvm 4 ''Byzantine Hymn of thanksgiving''
http://www.youtube.com/watch?v=BGmjjkYIlD0


*Tanja Pavlovic

Sgouros - Kalomiris Piano Concerto pt 1
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pI6abw-wbrk
http://www.youtube.com/watch?v=bpe4n3tUf-Y&feature=youtu.be

Manolis Kalomiris: Greek Folk Dance (Ballos)
http://www.youtube.com/watch?v=bR6ypDiF-Iw&feature=youtu.be


*Loussy Pen

Kalomiris : Oblivion (Η Λήθη)
http://www.youtube.com/watch?v=kM1AJKL4SCE&feature=youtu.be


*Kiriaki Chrysanidou 

http://www.kalomiris.gr/


*Χρήστος Ζουλιάτης

good music good life: Αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη / Tribute to Manolis Kalomiris
http://goodmusipresszita.blogspot.com/2011/09/tribute-to-manolis-kalomiris.html


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

http://www.kalomiris.gr/
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=436888
http://www.kalomiris.org/
http://www.kalomiris.gr/kalomi_files/index_1.htm

ΑΦΙΕΡΩΜΑ,BEETHOVEN



LUDWING VAN BEETHOVEN
(16/17 Δεκεμβρίου - 26 Μαρτίου 1827)

 

                                                                                                                           
                                                                              



                                                                      






Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven, προφορά στα γερμανικά: Λούντβιχ φαν Μπεητχόφεν, Βόννη, 16 Δεκεμβρίου 1770Βιέννη, 26 Μαρτίου 1827) ήταν Γερμανός μουσικός συνθέτης.
Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ο Μπετόβεν αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο κλασικής μουσικήςκλ, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού που ακολούθησε και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία. Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες.

 

Η ζωή του 



Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη το 1770. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή, βαφτίστηκε όμως στις 17 Δεκεμβρίου. Καταγόταν από μουσική οικογένεια, αν και κανένας από τους προγόνους του δεν διακρίθηκε στη σύνθεση. Ο παππούς του ήταν φλαμανδικής καταγωγής και διευθυντής χορωδίας στην Αυλή του Πρίγκηπα Εκλέκτορα της Βόννη 1770 17 Δεκεμβρίουχορωδίας Πρίγκηπα ΕκλέκτοραΚολωνίας στη Βόννη. Ο πατέρας του, Johann van Beethoven, εργάστηκε ως επαγγελματίας τενόρος στην ίδια χορωδία ενώ παρέδιδε και μαθήματα πιάνου και τραγουδιού. Παράλληλα αποτέλεσε τον πρώτο δάσκαλο μουσικής του Λούντβιχ, ωστόσο η σχέση τους ήταν μάλλον κακή, καθώς ο πατέρας του τον καταπίεζε διαρκώς και προσπαθούσε να τον εκμεταλλευτεί παρουσιάζοντας τον ως παιδί θαύμα, όπως ήταν ο Μότσαρτ. Αργότερα, ο Κρίστιαν Νέεφε (Christian Neefe) ανέλαβε το έργο της μουσικής του εκπαίδευσης.
Σε ηλικία 12 ετών δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση και ο Νέεφε δήλωσε πως επρόκειτο για το νέο Μότσαρτ. Ο Μπετόβεν συνέχισε να συνθέτει έργα ενώ συγχρόνως άρχισε να εργάζεται ως οργανίστας στην Αυλή. Το 1787 μια ξαφνική αρρώστια της μητέρας του, στερεί τη δυνατότητα από τον νεαρό Μπετόβεν να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να κάνει μαθήματα με τον Μότσαρτ. Λίγο αργότερα όμως, το 1792, ο Γιόζεφ Χάυντν, κανόνισε να πάει τελικά στη Βιέννη για να σπουδάσει μαζί του. Η εκπαίδευση του στο πλευρό του Χάυντν διήρκησε συνολικά δύο χρόνια. Επιπλέον σπούδασε αντίστιξη για ένα χρόνο με τον Γιόχαν Γκέοργκ Αλμπρεχτσμπέργκερ (Johann Georg Allbrehtsberger) και φωνητική σύνθεση με τον Αντόνιο Σαλιέρι (Antonio Salieri). Σταδιακά, άρχισε να αναγνωρίζεται η αξία του, αρχικά ως πιανίστα αλλά αργότερα και ως συνθέτη. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνθετών της εποχής, ο Μπετόβεν δεν ανήκε στην Αυλή ούτε εργάστηκε για την εκκλησία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του ως συνθέτης. Κατόρθωνε να συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του είτε παράγοντας και έργα κατά παραγγελία. Την πρώτη δημιουργική του περίοδο κατάφερε να καθιερωθεί στη Βιέννη χάρη στην σημαντική υποστήριξη του αριστοκρατικού κύκλου της Αυστρίας, της Βοημίας και της Ουγγαρίας.
Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωση του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 (κατά άλλους αρχίζει λίγα χρόνια αργότερα) και, περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Το γεγονός αυτό προκαλούσε μεγάλη θλίψη στον Μπετόβεν, η οποία αποτυπώνεται και σε γράμμα του προς τους αδελφούς του, το 1802, με την παράκληση να διαβαστεί μετά το θάνατό του, γνωστό και ως Διαθήκη του Heiligenstadt. Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.
Στην κηδεία του Μπετόβεν που έγινε στις 29 Μαρτίου ο Φραντς Σούμπερτ ήταν ένας από τους 36 λαμπαδηφόρους.

Μουσικό έργο 

 Το έργο του Μπετόβεν διακρίνεται κυρίως σε τρεις χρονικές περιόδους. Η πρώτη αρχίζει από τις πρώτες δημιουργίες του μέχρι το 1802 που δημιουργεί τελικά ένα προσωπικό ύφος.

 Η δεύτερη περίοδος διαρκεί περίπου μέχρι  το 1816  και ο Μπετόβεν είναι ήδη ένας αναγνωρισμένος συνθέτης. Η τελευταία περίοδος διακρίνεται από την παρουσία     του ρομαντικού στοιχείου στις συνθέσεις του.                                           




Πρώτη περίοδος

Τις πρώτες σονάτες που συνέθεσε, ο Μπετόβεν τις αφιέρωσε στον Χάυντν, που αποτέλεσε και τον σημαντικότερο δάσκαλό του. Οι σονάτες αυτές χαρακτηρίζονται και από μεγάλες ομοιότητες με αντίστοιχες συνθέσεις του Χάυντν. Η σημαντικότερη ίσως από αυτές είναι η "Παθητική" (op. 13). Άλλες εμφανείς επιδράσεις είναι ο Μότσαρτ, ο Κλεμέντι (Muzio Clementi) και ο Γιαν Ντούσεκ (Jan Dussek). Τον Απρίλιο του 1800 ο Μπετόβεν παρουσίασε την 1η Συμφωνία και δύο χρόνια αργότερα την 2η Συμφωνία. Η πρώτη ακολουθεί περισσότερο τα κλασικά πρότυπα, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από περισσότερες καινοτομίες, κυρίως ως προς τη δομή της. Τα πρώτα έργα του Μπετόβεν διακρίνονται γενικά από συχνές εναλλαγές στη δυναμική και έντονες αντιθέσεις ή εξάρσεις. Στην πρώτη περίοδο ανήκουν επιπλέον τα έξι πρώτα κουαρτέτα εγχόρδων (op. 18) και τα δύο πρώτα κοντσέρτα για πιάνο.

Δεύτερη περίοδος 


Χειρόγραφη παρτιτούρα του Μπετόβεν (Σονάτα op. 109)
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης δημιουργικής περιόδου του, ο Μπετόβεν έχει αναγνωριστεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη ως συνθέτης και πιανίστας. Παράλληλα αναπτύσσει ένα περισσότερο προσωπικό ύφος το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά ως "ηρωικό". Η περίοδος αυτή ξεκινά με την 3η ΣυμφωνίαΗρωική Συμφωνία), η οποία είναι πολύ μεγάλη σε διαστάσεις για τα πρότυπα της εποχής και χαρακτηρίζεται από αρκετές παρεκτροπές από την κλασική δομή των συμφωνιών. Το δεύτερο μέρος (Πένθιμο Εμβατήριο) έχει εμβατηριακό χαρακτήρα και θεωρείται αναφορά στην Γαλλική Επανάσταση. Αφιερώθηκε αρχικά στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Την ίδια περίοδο ο Μπετόβεν συνθέτει και την μοναδική του όπερα Fidelio. Κεντρικός χαρακτήρας της είναι η Λεονόρα, η οποία μεταμφιεσμένη σε άνδρα σώζει τον σύζυγο της από τη φυλακή. Η όπερα παραπέμπει επίσης στην Γαλλική Επανάσταση, με την Λεονόρα να ενσαρκώνει τα ιδανικά της. Η πρώτη παράσταση της όπερας δόθηκε το 1805 αλλά ακολούθησαν άλλες δύο εκδοχές της, το 1806 και το 1814.
Την περίοδο 1806 - 1808, ο Μπετόβεν ολοκλήρωσε την , την και την 6η ΣυμφωνίαΠοιμενική), ενώ το 1812 γράφτηκε η και η 8η Συμφωνία. Στην δεύτερη περίοδο του Μπετόβεν ανήκουν ακόμα τα τρία τελευταία κοντσέρτα για πιάνο, το μοναδικό κοντσέρτο για βιολί, πέντε κουαρτέτα εγχόρδων (7-11) και έξι επιπλέον σονάτες για πιάνο στις οποίες περιλαμβάνεται η σονάτα Waldstein και η Appasionata.

Τρίτη περίοδος 

Το 1816, το προχωρημένο στάδιο απώλειας ακοής του Μπετόβεν, αναγκάζει τον συνθέτη να αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι συνθέσεις αυτής της περιόδου είναι μεγαλοπρεπείς, με μεγαλύτερο πνευματικό βάθος, ενώ η δομή τους θεωρείται γενικά πιο αφηρημένη και ασαφής. Στα τελευταία έργα του, ο Μπετόβεν χρησιμοποίησε επίσης πολύ συχνά το στοιχείο των παραλλαγών. Οι παραλλαγές Diabelli θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα αυτού του είδους και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για αρκετά έργα της ρομαντικής περιόδου. Η τρίτη δημιουργική περίοδος χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση της 9ης Συμφωνίας, η οποία παρουσιάστηκε δημόσια τον Μάιο του 1824. Αναφέρεται πως ο Μπετόβεν, που φαινομενικά διηύθυνε το έργο, δεν ήταν σε θέση να ακούσει τα χειροκροτήματα του πλήθους και χρειάστηκε να τον στρέψει προς το κοινό για υπόκλιση μία από τις σολίστ. Στην ένατη συμφωνία υπάρχει ένα στοιχείο καινοτομίας που είναι η χρήση χορωδίας και τεσσάρων μονωδών στην μελοποίηση του ποιήματος Ωδή στη Χαρά του Σίλερ (Shiller). Θεωρείται ως σήμερα ένα από τα αριστουργήματα στην ιστορία της μουσικής αν και, σε ορισμένα σημεία, ο συνθέτης έχει (πιθανόν λόγω της κώφωσής του) γράψει για ορισμένα όργανα (όπως το κόρνο) νότες που δεν τις διαθέτουν. Άλλα έργα που ανήκουν στην τελευταία περίοδο δημιουργίας του Μπετόβεν είναι τα τελευταία έξι κουαρτέτα εγχόρδων, οι τελευταίες έξι σονάτες για πιάνο καθώς και η Missa Solemnis (Επίσημη Λειτουργία), έργο θρησκευτικής αντιστικτικής μουσικής.Όπως επίσης και της φούγκας.

 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B2%CE%B9%CF%87_%CE%B2%CE%B1%CE%BD_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CE%BD

Μουσικά κομμάτια 





Επιλογή έργων
από μέλη της ομάδας 
"Ακούτε Κλασική Μουσική; Εγώ ακούω."



*Christos Sipsis
Σήμερα τιμούμε τον Τιτάνα της κλασικής μουσικής. Τον άνθρωπο που με την αλύγιστη θέλησή του κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρόβλημα της ακοής του και να γίνει ο ένας από τους τρεις μεγάλους της κλασικής, Τον Ludwig van Beethoven.

Να τι λέει για τους άλλους δύο κορυφαίους ο κορυφαίος συνθέτης;
για τον BACH:
"The Father of harmony"
"His name ought not to be Bach (brook), but ocean, because of his inexhaustible wealth of tonal combinations and harmonies"
Beethoven
για τον MOZART:

"I have always counted myself amongst the greatest admirers of Mozart and shall remain so until my last breath"
Beethoven

There are 138 pieces of music composed by Beethoven and numbered by himself or his publishers. These numbers are called Opus numbers.
Ludwig van Beethoven's Opus - Dominique PRÉVOT

Beethoven Grosse Fuge pt-1
www.youtube.com Alban Berg Quartett - 1989
http://www.youtube.com/watch?v=n68WBx91nQE&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=bhM6Vrd8CP4&feature=youtu.be
Wilhelm Furtwängler - Ludwig van Beethoven: Große Fuge - 1/2
www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=QSs2QSfuHRk&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=Xnqua07a0OU&feature=youtu.be
Beethoven: Ave Maria for Flute & Harp Ferrarini-Sacchi
http://www.youtube.com/watch?v=Uooq9l9Y_-0&feature=youtu.be
Rare Carlos Kleiber - Coriolan - Berlin PO - 1994.wmv
http://www.youtube.com/watch?v=km5BWuolJPY&feature=youtu.be


*Themis Taflanidis
Carlos Kleiber -Beethoven symphony No.7, Op.92
http://youtu.be/s1qAWcd4rr0
http://youtu.be/MzHt-_i_FcE
http://www.youtube.com/watch?v=bqtPVEuAbzM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Td3mRRne39I&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VLkZvsp62iU&feature=related
Carlos Kleiber : Beethoven Symphony No.5


 Beethoven - Emperor - Kempff Kempen, first,part 1
http://www.youtube.com/watch?v=sr4zoZ_49vA
http://www.youtube.com/watch?v=kLjmkJOdepI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ECVGUM3QMRU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=7Zd7noDsGvk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=GRCP4DrxtwE&feature=related
Beethoven: Sonata no. 26 "Les Adieux" (Kempff)
http://www.youtube.com/watch?v=nawB9lkO8LM
Wilhelm Kempff plays Beethoven's Sonata 27, Op 90, mvt. 2
http://www.youtube.com/watch?v=m5qx_-B9RwI&feature=related
Brendel · Beethoven: Diabelli Variations (1/4)
http://www.youtube.com/watch?v=wctoxElV8Os
http://www.youtube.com/watch?v=tVJ83WKmd9M&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=6IV70oWLVhw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Y5RN9a7d-Rk
Beethoven Piano Sonata No.32 Op.111 -1mov(1/3) Alfred Brendel
http://www.youtube.com/watch?v=w5ZUnbHhCJk
http://www.youtube.com/watch?v=2HiyWXGZURk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=q_nFsCrEmXQ&feature=related
Beethoven op. 131 string quartet # 14 (1/5)
http://www.youtube.com/watch?v=kW8wdpfkpM0
http://www.youtube.com/watch?v=pZAzTIbXYbs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=D-jETlALAeE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=gUJKSGzVUz4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ad_eKQh4ru8
String Quartet Op.130 Mov.5 - Cavatina - Ludwig Van Beethoven
http://www.youtube.com/watch?v=3cuT9Z5FkS8
Wilhelm Furtwängler "Cavatina from String Quartet op. 130" Beethoven
http://www.youtube.com/watch?v=ThJHxxH_kGE&feature=related
FRITZ REINER - CORIOLAN OVERTURE, OP. 62
http://www.youtube.com/watch?v=NAGH8GVnDqQ
Beethoven - Romance cantabile in E Minor Hess 13.wmv
http://www.youtube.com/watch?v=AOZcOtzEELs
Beethoven Symphony No. 5 - Kurt Masur - New York Philharmonic
http://www.youtube.com/watch?v=g6PYYiQlD4o&feature=related
Beethoven: Sinfonie n. 9, Allegro ma non troppo (ολοκληρωμένη)
http://www.youtube.com/watch?v=05rUIZrFqRs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=s5PhRo56l0U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=KtfrJoZX4cE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Jkd7XrdRsXA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=PySe7E-Q7uA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=DwUHWbf5zDI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=OKFLs3f3Nag&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=f42GIopSUZs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NJ1McdLKDj4&feature=related

Ode To Joy, 4th Movement of The 9th Symphony
By Ludwig van Beethoven (English Translation)

O friends, no more these sounds!
Let us sing more cheerful songs,
more full of joy!
Τεξτ του Μπετόβεν
--------------------------------
Σίλλερ
Joy, bright spark of divinity,
Daughter of Elysium,
Fire-inspired we tread
Thy sanctuary.
Thy magic power re-unites
All that custom has divided,
All men become brothers
Under the sway of thy gentle wings.
Whoever has created
An abiding friendship,
Or has won
A true and loving wife,
All who can call at least one soul theirs,
Join in our song of praise;
But any who cannot must creep tearfully
Away from our circle.
All creatures drink of joy
At nature's breast.
Just and unjust
Alike taste of her gift;
She gave us kisses and the fruit of the vine,
A tried friend to the end.
Even the worm can feel contentment,
And the cherub stands before God!
Gladly, like the heavenly bodies
Which He set on their courses
Through the splendor of the firmament;
Thus, brothers, you should run your race,
As a hero going to conquest.
You millions, I embrace you.
This kiss is for all the world!
Brothers, above the starry canopy
There must dwell a loving Father.
Do you fall in worship, you millions?
World, do you know your creator?
Seek him in the heavens;
Above the stars must He dwell..





Christos Sipsis
Ωδή στη Χαρά

Κόρη εσύ των Ηλυσίων,
ω Χαρά, σπίθα πανέμορφη, Θεϊκή,
ένα πύρινο μεθύσι
στο δικό σου το ναό μας οδηγεί.
Η κακιά ό,τι σκόρπισε συνήθεια
να τα μάγια σου το δένουνε ξανά,
όλοι οι άνθρωποι, ω θεά, αδερφώνονται, όπου
η φτερούγα η απαλή σου τριγυρνά.
Όλα τα έθνη αγκαλιαστείτε! Σε όλον, όλο
στέλνω εγώ τον κόσμο τούτο το φιλί.
Έναν έχουμε πατέρα, αδέρφια, εκεί
απ' των άστρων πιο ψηλά το θόλο.

Όποιος ενός φίλου ο φίλος είναι,
όποιος πέτυχε τέτοια έξοχη ζαριά,
όποιος βρήκε μια καλή γυναίκα, ας σμίξει
τη φωνή του στα χαρούμενα βουητά.
Φτάνει μόνο μια ψυχή στον κόσμο τούτον
να μπορεί κανείς δικιά του να την πει.
Αλλ' αυτός που δεν το πέτυχε ποτέ του,
κλαίοντας έξω από τον κύκλο ας τραβηχτεί.
Τη συμπάθεια να τιμά και να λατρεύει
όποιος ζει σ' αυτή τη γη.
Προς τ' αστέρια αυτή οδηγεί
όπου του Άγνωστου είν' ο θρόνος κι αφεντεύει.

Όλα τα όντα από τα στήθια της μεγάλης
Φύσης τη χαρά ρουφούν,
και οι καλοί μα και κακοί τα ρόδινά της
ίχνη πάντα ακολουθούν.
τα φιλιά και τα σταφύλια αυτή μας δίνει,
ένα φίλο, κι ως το θάνατο πιστό.
Ηδονή και το σκουλήκι ακόμα νιώθει,
στέκει ορθό το Χερουβείμ μπρος στο Θεό.
Έθνη, εσείς χάμω θα πέσετε, εσείς μόνο;
Πες! Τον πλάστη τον μαντεύεις, κόσμε εσύ;
Θα τον βρεις πάνω απ' των άστρων τη σκηνή.
Πάνω απ' τ' άστρα το μεγάλο του έχει θρόνο.

Η φτερούγα η δυνατή στην αιώνια φύση
ονομάζεται χαρά.
Τους τροχούς μες στο τρανό ρολόϊ του κόσμου
η χαρά τους σπρώχνει πάντοτε μπροστά.
Απ' τα ουράνια, στης χαράς το κάλεσμα ήλιοι
ξεπετιούνται, κι απ' τα σπέρματα οι ανθοί
Η χαρά μέσα στο χάος γυρίζει σφαίρες
που αστρονόμου δεν τις γνώρισε γυαλί.
Όπως οι ήλιοι αναγαλλιάζοντας πετάνε
στην ουράνια, την υπέρλαμπρη απλωσιά,
μπρος!, αδέλφια, με χαρούμενη καρδιά,
όμοιοι με ήρωες που γραμμή στη νίκη πάνε.

Απ' τον πέτρινο καθρέφτη της αλήθειας
στον ερευνητή χαμογελά.
Στην τραχιά της αρετής κορφή ανεβάζει
τον που σηκώνει ένα φορτίο και δεν βογκά.
οι σημαίες της κυματίζουνε στης πίστης
το βουνό το φωτερό.
σπάει το φέρετρο και μέσα απ' τις ραγάδες
λάμπει εκείνη στων αγγέλων το χορό.
Λαοί, θάρρος! η αντοχή να μη σας λείψει,
και για ανώτερο έναν κόσμο υπομονή!
Πάνω εκεί, περ' απ' των άστρων τη σκηνή,
ένας θεός στέκει τρανός, και θ' ανταμείψει.

Με τους θεούς πώς να τα βάλεις; Είν' ωραίο
να τους μοιάσεις. τούτο αρκεί.
Ας σιμώσουν οι φτωχοί κι οι πονεμένοι
να χαρούν με τους χαρούμενους κι αυτοί.
Όχι εκδίκηση και μίση. ας ξεχαστούνε.
στον θανάσιμον οχτρό συγγνώμη πια.
ας μην πιέζουνε τα μάτια του τα δάκρυα,
κι άλλο τύψη ας μην του τρώει πια την καρδιά.
Μας χρωστούν; Όλ' ας σκιστούνε τα τεφτέρια!
Συμφιλίωση γενική!
Όπως κρίναμε, αδελφοί,
έτσι κρίνει κι ο Θεός ψηλά απ' τ' αστέρια.

Η χαρά σπιθοβολάει μες στα ποτήρια.
μέσα στο αίμα το χρυσό του σταφυλιού
ηρωισμού ρουφούν ορμή οι απελπισμένοι,
κι οι κανίβαλοι γαλήνεμα του νου.
Το ποτήρι όταν το γύρο του θα κάνει,
απ' τις θέσεις σας αδέρφια μου, όλοι ορθοί!
Ως ψηλά τον ουρανό οι αφροί ας ραντίσουν
προς το πνεύμα του Αγαθού τούτη η σπονδή!
Που γι αυτόν χορός αγγέλων ύμνους ψάλλει
και των άστρων τον δοξάζουν οι χοροί.
Προς το πνεύμα του Αγαθού τούτη η σπονδή
περ' απ' τ' άστρα, μες στου απείρου την αγκάλη.

Αντοχή στα πικρά βάσανα, βοήθεια
όπου ένας αθώος θρηνεί,
σταθερότητα στον όρκο, την αλήθεια
και σ' οχτρούς μα και σε φίλους αντικρύ.
μπος σε θρόνους ρηγικούς αντρείκια στάση,
κι αν, αδέλφια μου, στοιχίσει ή αίμα ή βιός,
το βραβείο να πάει σ' αυτόν που δούλεψε άξια,
και στις γέννες της ψευτιάς ξολοθρεμός!
Πιο σφιχτά στον άγιο κύκλο αυτόν πιαστείτε,
όρκο δώστε στο σπιθάτο αυτό κρασί
πως θα μείνετε στο τάξιμο πιστοί.
Στον ουράνιο δικαστή μας ορκιστείτε.
Gewandhausorchester
Chor der Oper Leipzig
GewandhausChor
Gewandhaus Kinderchor
Riccardo Chailly 
http://www.youtube.com/watch?v=05rUIZrFqRs&feature=related

*Costas Papageorgiou
Beethoven - Adelaide
http://www.youtube.com/watch?v=6zEfJ3CGALQ&feature=share
Ludwig van Beethoven: Violin Sonata Op. 30 No. 2 in C Minor
http://www.youtube.com/watch?v=6hEuLzf2EC0&feature=share

Beethoven Piano Concerto No. 5 in E-flat major, Op. 73
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qSeg69d3CQ8
Beethoven's Tempest Sonata mvt. 3 -- Wilhelm Kempff
http://www.youtube.com/watch?v=LfjD-DQ5REk&feature=share

*Tanja Pavlovic
Fidelio; Teil 1 (3), L.v.Beethoven; Fidelio: Anton Dermota, Leonora: Martha Mödl
http://youtu.be/9d_1c0K6tyY
http://youtu.be/rqFTDcHOJLs...
http://youtu.be/nJm3NfzQyXA...
Beethoven Oboe trio
http://www.youtube.com/watch?v=N00JbKpZKKw&feature=share
Beethoven - Octet in Eb for winds Op.103 1/2
www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=OG0sKoBZQuw&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=lnliH6oBKSQ&feature=youtu.be
Ludwig van Beethoven - Konzert für Violine und Orchester in D-Dur op. 61 - 1. Satz - Part I
http://www.youtube.com/watch?v=u66uXxo-Py8&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=EK3RM6gs0cI&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=vcw3vTyFZ8M&feature=youtu.be
Heifetz-Beethoven Romance No. 2 in F Major (Op. 50)
http://www.youtube.com/watch?v=P0YCWZnpoO0&feature=share
Beethoven's 5th Symphony
http://www.youtube.com/watch?v=_4IRMYuE1hI&feature=share
http://youtu.be/EQIVWhKhwPA...
http://youtu.be/7mvbRe5JOWk..
http://youtu.be/DAyUzxDB9eE..

Η «Πέμπτη» του Μπετόβεν - άρθρο

http://www.sansimera.gr/articles/369
 



*Maria Psaromichalaki
Beethoven-Moonlight Sonata (Mvt. 1)
http://www.youtube.com/watch?v=nT7_IZPHHb0&feature=share

*Χρήστος Ζουλιάτης
Beethoven: Piano Concerto no. 6.
http://youtu.be/Kmm6aP99X8w
Beethoven symphony no. 10 in E flat major "Unfinished" (Part 1 of 2)
http://youtu.be/Vdl-xIputeM
http://www.youtube.com/watch?v=QMQeSvqcHrw&feature=results_video&playnext=1&list=PLAD40B3C81EBF8EFD.
Beethoven "Moonlight" Sonata op 27
http://youtu.be/UHd8jwXBzXE
http://www.youtube.com/watch?v=zucBfXpCA6s&feature=relmfu.
Beethoven - Piano Concerto No. 1 Mov. 2 Largo (1/2) - Barenboim
http://www.youtube.com/watch?v=c3OSsRDcfE0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=CscKylkSbt8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=-DVL8cfn8A0
http://www.youtube.com/watch?v=YSMEGnfs7Ag&feature=related

*Loussy Pen
Beethoven's Tempest Sonata mvt. 1 -- Wilhelm Kempff
www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=WTzA6Mg_i7A&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=mIsqFjiA7ao&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=LfjD-DQ5REk&feature=youtu.be

*Κατερίνα Γκίρδη
Daniel Barenboim - Pathétique - 1º movement
http://www.youtube.com/watch?v=qeL8oZAkDBA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=32iZAJoDpxg
http://www.youtube.com/watch?v=3mp6-bLEgcw
Jacqueline du Pre & Daniel Barenboim - Beethoven cello sonata in D -
http://youtu.be/YSLun3TqE08

*Jim Bas
Beethoven - Fidelio Overture
http://youtu.be/v0Avp2Z9XS4
Copying Beethoven (2006)
http://www.imdb.com/title/tt0424908/
Immortal Beloved (1994)
http://www.imdb.com/title/tt0110116/

*De Profundis Ya

Και τα 18 μέρη του ντοκιμαντέρ του BBC
http://www.youtube.com/watch?v=TaNO63_Nn5w
http://www.youtube.com/watch?v=fBuK8S18TZo
http://www.youtube.com/watch?v=Bek_FhhlfVE
http://www.youtube.com/watch?v=85hZ9D_91dk
http://www.youtube.com/watch?v=KzFsU0_d3zI
http://www.youtube.com/watch?v=3CJHzCs5Flw
http://www.youtube.com/watch?v=PYDlIkr5gdA
http://www.youtube.com/watch?v=Tc7BFEMdKNg
http://www.youtube.com/watch?v=cQhYzHL0KMo
http://www.youtube.com/watch?v=pbqmO2YEZVo
http://www.youtube.com/watch?v=yMKRkkwZD3o
http://www.youtube.com/watch?v=kuUcZIiwIlE
http://www.youtube.com/watch?v=pn_1YcENhCA
http://www.youtube.com/watch?v=SZofSQgE1xw
http://www.youtube.com/watch?v=AOBPIiko1Vk
http://www.youtube.com/watch?v=o977F8rhpCE
http://www.youtube.com/watch?v=BXVrvLPqa18
Ludwig van Beethoven

"Να κάνει κανείς το καλό όπου μπορεί.
Nα αγαπά την ελευθερία περισσότερο απο κάθε άλλο΄
ποτέ να μη προδώσει την αλήθεια
ακόμη κι αν βρεθεί μπροστά σε ένα θρόνο"
Wohlthuen, wo man kann.
Freiheit über alles lieben
Wahrheit nie, auch sogar am
Throne, nicht verleugnen. Έτσι ώρισε ο Beethoven τον εαυτό του σε μιά σελίδα λευκώματός του το 1792
Beethoven: Bundeslied (Fellowship) for Chorus and Wind Band
http://youtu.be/KVZziaSGnTU
ohann Wolfgang von Goethe (1749-1832) , "Bundeslied"
In allen guten Stunden,
Erhöht von Lieb' und Wein,
Soll dieses Lied verbunden
Von uns gesungen sein!
Uns hält der Gott zusammen,
Der uns hierher gebracht.
Erneuert unsre Flammen,
Er hat sie angefacht.
So glühet fröhlich heute,
Seid recht von Herzen eins!
Auf, trinkt erneuter Freude
Dies Glas des echten Weins!
Auf, in der holden Stunde
Stoßt an, und küsset treu,
Bei jedem neuen Bunde,
Die alten wieder neu!

Wer lebt in unserm Kreise,
Und lebt nicht selig drin?
Genießt die freie Weise
Und treuen Brudersinn!
So bleibt durch alle Zeiten
Herz Herzen zugekehrt;
Von keinen Kleinigkeiten
Wird unser Bund gestört.

Uns hat ein Gott gesegnet
Mit freiem Lebensblick,
Und alles, was begegnet,
Erneuert unser Glück.
Durch Grillen nicht gedränget,
Verknickt sich keine Lust;
Durch Zieren nicht geenget,
Schlägt freier unsre Brust.

Mit jedem Schritt wird weiter
Die rasche Lebensbahn,
Und heiter, immer heiter
Steigt unser Blick hinan.
Uns wird es nimmer bange,
Wenn alles steigt und fällt,
Und bleiben lange, lange!
Auf ewig so gesellt. .

Comrade's Song
Language: English

In good times,
exalted by love and wine,
this song will unite
us and be sung!
God, who holds us together
and brought us here,
shall renew the flames
he kindled in us.

So, glowing with happiness today,
we are one at heart!
Drink to our renewed joy
this glass of good wine!
In this sweet hour
clink glasses and kiss faithfully;
with these new bonds
we make the old ones new again!

Who lives in our circle
but is not happy?
Relish the free ways
and faithful brotherly love!
So we remain through all time,
heart turned toward heart;
and through no trifle
will our bond ever be broken.

A god has blessed us
with an unfettered view on life,
and everything that happens
renews our happiness.
We are not oppressed by melancholy thoughts,
no desire trips us up,
and we are not constrained by foppish fads:
our hearts beat freely.

With every step along
the swift road of life,
ever more serenly
do our gazes climb.
Life is never frightening to us,
rising or falling,
and may we long, long remain
this way, eternally united. .

 
















  Birgit Nilsson: Egmont (Die Trommel   gerühret) by Ludwig van Beethoven
 http://www.youtube.com/watch?v=xux4SVVQUzI
Die Trommel gerühret
Language: German

Die Trommel gerühret,
Das Pfeifchen gespielt!
Mein Liebster gewaffnet
Dem Haufen befiehlt,
Die Lanze hoch führet,

Die Leute regieret.
Wie klopft mir das Herz!
Wie wallt mir das Blut!
O hätt' ich ein Wämslein
Und Hosen und Hut!
 Ich folgt' ihm zum Tor 'naus
mit mutigem Schritt,
Ging' durch die Provinzen,
ging' überall mit.
Die Feinde schon weichen,
Wir schiessen da drein;
Welch' Glück sondergleichen,
Ein Mannsbild zu sein! .

Bang the drum!
Language: English

Bang the drum,
play the fife!
My love is armed for war
and commands his host;
he holds the lances high
and commands his men.
How my heart pounds!
How my blood races!
O if only I had a doublet,
and breeches and helm!

I would follow him through the gate
with courageous step,
and march through the provinces,
march everywhere with him.
The enemy has grown weak,
we fire at them;
what happiness without equal
to be a man! .
Dietrich Fischer-Dieskau: L'amante impaziente, Op. 82, Nr. 3 (Beethoven)
http://www.youtube.com/watch?v=-x75-6UtPyY .
Pietro Metastasio (1698-1782)

L'amante impaziente
Language: Italian

Che fa, che fa il mio bene?
Perchè, perché non viene?
Vedermi vuole languir
Così, così, così!
Oh come è lento nel corso il sole!
Ogni momento mi sembra un dì,
Che fa, che fa il mio bene?
Perchè, perché non viene?
Vedermi vuole languir
Così, così, così! .

The impatient lover
Language: English

What is my darling doing?
Perhaps she will not come?
She likes to see me pine away
Like this ........
How slowly the sun runs its course,
Every second's like a day.
What is my darling doing?
Perhaps she will not come ....... ?
She likes to see me pine away
Like this ..........
Hagen Quartet plays Beethoven String Quartet op. 135 I
http://www.youtube.com/watch?v=JW3o8hXy7QU&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=OZw-0zArfX4&feature=results_video&playnext=1&list=PL0A64927FA98CD0D7
http://www.youtube.com/watch?v=2ywXe0qtF7U&feature=results_video&playnext=1&list=PL0A64927FA98CD0D7
http://www.youtube.com/watch?v=_yvwJt40ZWg
το lento με Kodaly quartet

*Eddy Kouyioumdjian
Beethoven: Symphony No 1: Movement 2
http://www.youtube.com/watch?v=YlMX790X0wE&feature=share

*Kiriaki Chrysanidou
Ludwig van Beethoven, Adagio for mandolin and fortepiano in E flat major, WoO 43b
http://www.youtube.com/watch?v=0xY1nsQHq-M&feature=related
Beethoven Sinfonia n° 4 Kleiber Adagio
http://www.youtube.com/watch?v=MEIDpMu7IFg&feature=related
1951. Beethoven: Symphony No. 9 - Schwarzkopf, Höngen, Hopf, Edelmann (Furtwängler, Bayreuth)
http://www.youtube.com/watch?v=CqNp43GhF5o&feature=related
Barenboim, Zukerman & Du Pré - Beethoven Piano Trio "Archduke" (III) - Andante cantabile (2 of 2)
http://www.youtube.com/watch?v=mr3clIhHU-Y&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=mr3clIhHU-Y&feature=related

*George Taloumis
Beethoven - Ferenc Fricsay & BPO (1958) Symphonie n°9 op 125 en ré mineur
http://www.youtube.com/watch?v=w3i6ZLVXZDA&feature=share
Beethoven Piano Concerto No. 5 in E-flat major, Op. 73
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qSeg69d3CQ8
Beethoven: Piano Sonata no. 21 "Waldstein" (Kempff, 2/2)
http://www.youtube.com/watch?v=kLsEUSYxfaQ&feature=share

*Θάλεια Τσιβή
Rubinstein - Beethoven sonata Op.57 'Appassionata' 3rd movement.
http://www.youtube.com/watch?v=HKODIuBMF44&feature=share

*Παύλος Αθανασόπουλος
Beethoven 9th - Ode to Joy
http://www.youtube.com/watch?v=YAOTCtW9v0M&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=_C9RPUQ1vwQ&feature=share

*Demetrius Nikoloulias
Beethoven Piano Sonata No. 29 in B flat major Op. 106 Hammerklavier 4th Mov. (New recording)
http://www.youtube.com/watch?v=W9pJi4vqAes


*Eddy Kouyioumdjian
Beethoven_Choral Fantasy op 80_Abbado_Cascioli_PART 4
http://www.youtube.com/watch?v=5uLGxcYJOkQ&feature=share
Beethoven 9th - Ode to Joy
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_C9RPUQ1vwQ


*Maria Bouhayier
Beethoven Sonata No. 10 "Spring" Opus 14 No. 2 in G major, Part I - Allegro by Tzvi Erez
http://youtu.be/jDz6rJ6LvmQ


*Christina Dedousi
Beethoven - Sinfonía 7 en La mayor, Op. 92 II.-
http://youtu.be/xJmi5WnQ0vs
http://www.youtube.com/watch?v=y0dRwxVXN5A&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=AwM1YPg6vOM&feature=related


*Stathis Gotsis
Beethoven Symphony No. 3 Giulini, Abbado, Karajan
http://youtu.be/8RFG5rGVL1s
Borodin Quartet plays Beethoven String Quartet Op.132
http://youtu.be/SK75WCcUDkM


*Chris Panagopoulos
Beethoven: Leonore Overture No. 3, Op. 72a - Knappertsbusch (1)
http://youtu.be/-r3tl4TwBtE
http://youtu.be/rMZWmQjnxFE
BEETHOVEN ''TRIPLE CONCERTO''HERBERT VON KARAJAN
http://youtu.be/sAkIprDYtgM
http://youtu.be/psfvkJLkJzM
http://youtu.be/D3L0wY3lsj4
http://youtu.be/6skc_wLtgcc
FIDELIO (19) "Wer ein holdes Weib errungen"
http://youtu.be/CoL2Bsgn41M

*Stratis Vagis
Gould Beethoven 32 Variations in C minor(1/2)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yR5AVUiNI-0
http://www.youtube.com/watch?v=cOMIEjGoRWE&feature=share
Barenboim on Beethoven "Pathetique" 2nd
http://youtu.be/vGq3-Fi_zQY
Beethoven Appassionata Op 57 Mov 3 Valentina Lisitsa
http://www.youtube.com/watch?v=4o3eiEHmJUA&feature=share

*Antreas Kapsalis
Kogan and Gilels play Beethoven´s 'Kreutzer' Sonata
http://www.youtube.com/watch?v=iltf8kizo0s&feature=share

*Alexis Zorbas
ILYA ITIN/ IGOR GRUPPMAN "Spring" Sonata-BEETHOVEN violin/piano Op. 24
http://youtu.be/cxL8tAByp2U

*Rena Martzoukou Papageorgiou
Beethoven - 6th Symphony - Pastoral
http://www.youtube.com/watch?v=iMJPZ-mu-Ts&feature=share

*Aglaia Raptou
Beethoven Cello Sonata No.2 in G minor, Op.5
http://youtu.be/vUO5DMjEq3I
Beethoven Piano Concerto No. 5 in E-flat major, Op. 73
http://youtu.be/qSeg69d3CQ8

*Sergios Malakates
Maurizio Pollini plays Beethoven Concerto Op. 61a (1/4)
http://www.youtube.com/watch?v=W7Fy6VhHAk4
http://www.youtube.com/watch?v=A-CwULXs-eo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=W5NrX89dNTs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1fUMHo8nJqw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=A-CwULXs-eo&feature=related
Beethoven - Piano Concerto 4 Mov. 1 Allegro Moderato (1/2) - Barenboim
http://youtu.be/pWhyIUh1uRU
http://www.youtube.com/watch?v=3aw8cg2YisU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1MBFCZvafaE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Wi8DJVTLgvE&feature=related
Beethoven: Kyrie (Missa Solemnis)
http://youtu.be/2QnuD2jO_KA
http://www.youtube.com/watch?v=Othfbu90xCg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=k3TfzwtyNJM&feature=related
Beethoven: Missa Solemnis, Credo (1)
http://www.youtube.com/watch?v=MjmNzfk28B0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Jrz3cYgzH00&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=13l7SZACORU&feature=related
Beethoven: Missa Solemnis, Sanctus
http://www.youtube.com/watch?v=XrpBUEOtrus&feature=related
Beethoven: Missa Solemnis, Benedictus
http://www.youtube.com/watch?v=rM9bavYuoAc&feature=related
Beethoven: Missa Solemnis, Agnus Dei (1)
http://www.youtube.com/watch?v=l3-BLiDj9X8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=m8a-_q1gIR8&feature=related
Wilhelm Kempff plays Beethoven's Moonlight Sonata mvt. 1
http://www.youtube.com/watch?v=O6txOvK-mAk

*Ahilleas Tranoulidis
Beethoven violin concerto perlman barenboim 2ª part
http://www.youtube.com/watch?v=3Qhw4ml6CSc&feature=related
Otto Klemperer "Overture Coriolan" Beethoven
http://www.youtube.com/watch?v=nLO-cSr1qZc&feature=related

*Κλειώ Σεφεριάδου
DANIEL BARENBOIM BEETHOVEN'S SONATA G major Op. 14 No 2 1st mvt HD
http://www.youtube.com/watch?v=fPsDwKAWN4U&feature=related
Maxim Vengerov. Lilya Zilberstein. L.van Beethoven, Violin Sonata №7 in C Minor, op.30,№2.
http://www.youtube.com/watch?v=lVqqgUQcKMY&feature=related.
Beethoven.Violin.Sonata.No.4.op.23 3rd Mov.[Anne-Sophie.Mutt
http://www.youtube.com/watch?v=AkL8WculPVw&feature=related.

*ΑΝΝΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Beethoven "Moonlight" Sonata op 27 # 2 Mov 1,2 Valentina Lisitsa
http://www.youtube.com/watch?v=UHd8jwXBzXE&feature=share


*Dande Alighieri
Beethoven - Egmont Overture (Karajan)
http://www.youtube.com/watch?v=IBFqR8v323M&feature=related
Beethoven - Coriolan Overture (KARAJAN)
http://www.youtube.com/watch?v=D3qbOTgEJOk&feature=related

*Nikos Papakostas
Die Ehre Gottes aus der Natur. L.v.Beethoven - Martin Loges
http://www.youtube.com/watch?v=l6OySirbEqs&feature=share


*Ευαγγελία Σιαρβαλή
Beethoven's 5th Symphony
http://www.youtube.com/watch?v=_4IRMYuE1hI&feature=share
Beethoven - Violin Romance No.2
http://www.youtube.com/watch?v=Fp_Maa2I8Og&feature=share


*Debora Montenegro
Arturo Benedetti Michelangeli - Beethoven: Piano Sonata No. 3 in C major, Op. 2, No. 3
http://www.youtube.com/watch?v=3-J2IywiQUw
Barenboim plays Beethoven Sonata No. 15 in D Major Op. 28 "Pastoral", 2nd Mov.
http://www.youtube.com/watch?v=KJ-fDPD7-8I
http://www.youtube.com/watch?v=YFzbMPlNm_Y


Christina Norris

  Beethoven: Moonlight Sonata arranged for String Quartet 
 http://www.youtube.com/watch?v=Fan4rSHMJfU


Γράμμα του Μπετόβεν στην ''Αθάνατη Αγαπημένη'' του:

''Οι σκέψεις μου ταξιδεύουν σε σένα αθάνατη αγαπημένη...
Μπορώ να ζήσω μόνο μαζί σου αλλιώς καθόλου.
Ηρέμησε ζωή μου.
Μόνο αν αναλογιστούμε ήρεμα την ύπαρξη μας
θα επιτύχουμε το στόχο μας να ζήσουμε μαζί...
Συνέχισε να μ'αγαπάς.
Μην παρεξηγήσεις την πιστή καρδιά του αγαπημένου σου.
Πάντα δικός σου. Πάντα δική μου Πάντα εμείς.''