Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

KANDINSKY

Michelangelo, Il Penseroso, από τον τάφο των ΜεδίκωνΕπιμέλεια: De Profundis Ya
27/6/2014


Ο W. Kandinsky σε ένα από τα βιβλία του αναλύει πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την αρμονία και την αναλογία σε έναν ζωγραφικό πίνακα και συνεχίζει με μια έρευνα που έγινε όσο αφορά στη μουσική.
"Ένας ρώσος μουσικός, ο Μ. Σενσίν, προέβει πριν 20 και παραπάνω χρόνια σε μια εντυπωσιακή ανάλυση. Είχε μετρήσει δύο κομμάτια από το έργο του Λίστ "Τα χρόνια του Προσκυνήματος".
Το ένα είναι εμπνευσμένο από το "Pensieroso" του Michelangelo, το άλλο από το "Sposalizio" του Raphael.
Στη διαδρομή των ερευνών του μέτρησε αμφότερα τα εικαστικά έργα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: το έργο του Μ. Αγγέλου έδειχνε τόν ίδιο "τύπο" με το μουσικό έργο που του αντιστοιχούσε (τύπος με αριθμούς). Το ίδιο συνέβει και με το έργο του Ραφαέλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας και τα δύο είδη "υπολογισμού". Αν μπορούμε να υποθέσουμε ότι και τα δύο εικαστικά έργα μετρήθηκαν άμεσα, με τη βοήθεια δηλαδή μιας μαθηματικής μεθόδου, είναι αναμφισβήτητο ότι είχε και ο Λίστ μετρήσει και τους δύο τύπους - από το υποσυνείδητο. "Μέτρησε" τα εικαστικά έργα επί τη βάσει τύπων, χωρίς να τους γνωρίζει."

W. Kandinsky, "Τέχνη και Καλλιτέχνες", Εκδόσεις Νεφέλη, μετάφραση: Γ. Κεντρωτης


 Raphael, Sposalizio or Marriage of the Virgin, 1504, Pinacoteca di Brera, Milan Εμπνευσμένο απο το "Sposalizio" του Raphael


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου