Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

ΦΑΕΘΩΝ
P.P. Rubens, The Fall of Phaethon, 1604/5, oil on canvas
National Gallery of Art


Επιμέλεια: De Profundis Ya
2/5/2014


 Φαέθων, γιός του Ήλιου και της Κλυμένης
Μια μέρα, ο Ήλιος άφησε τον Φαέθοντα να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Φοίβου-Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς μάλιστα, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.
Οι Ηλιάδες, οι αδελφές του Φαέθοντα, απαρηγόρητες για τον θάνατο του αδερφού τους, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.
Η πιο διαδεδομένη μορφή του μύθου μας παραδίδεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις του (Βιβλίο ΙΙ). Αλλά και ο Δάντης αναφέρεται στο συγκεκριμένο μύθο στη Θεία Κωμωδία του. (Canto XVII).Michelangelo BuonarrotiThe fall of Phaethon
1553, Galleria dell'Academia Kohle auf Papier


Simone Mosca (1492-1553) The Fall of Phaeton, marble.
Skulpturensammlung, Bode-Museum Berlin


 Hendrick Goltzius, Phethon from the four Disgracers series
drawing, 1588, National Gallery in Prague


Sebastiano Ricci, Fall of Phaethon, 1704
Museo Civico, Belluno


  Gustave Moreau, Phaethon, 1878
Louvre Museum


ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΕΘΟΝΤΑ
 Ditters von Dittersdorf: The fall of Phaethon, Symphony no. 2
 
Lully, Phaethon: Μουσική τραγωδία, στην οποία ο Lully αναφέρεται έμμεσα στον Nicolas Fouquet ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του Λουδοβίκου XIV (του επονομαζόμενου βασιλιά του Ηλίου), αλλά έπεσε σε δυσμένεια και φυλακίστηκε μέχρι τον θάνατό του.
Το λιμπρέτο έγραψε ο Phillippe Quinault και είναι βασισμένο πάνω στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου.C.Saint Saens, Phaethon: Συμφωνικό Ποίημα


B.Britten, Phaethon: Το δεύτερο μέρος από τις 
"6 Μεταμορφώσεις" του Οβίδιου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου