Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΜΟΥΣΟΡΓΚΣΚΙ, ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΒΟΥΝΟ




Representation of Sabbat gatherings from the chronicles 
of Johann Jakob Wick.


Επιμέλεια: De Profundis Ya
9/2/2014


Modest Mussorgsky, "Νύχτα στο φαλακρό βουνό"
Ο Μουσόργκσκι περιέγραψε το έργο, με συγκλονιστικά γλαφυρό τρόπο, σε επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Νικόλσκι:
«Μέχρι στιγμής, αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι μάγισσες που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση σε αυτό το βουνό, ...κουτσομπολεύουν, κάνουν μαγικά και περιμένουν τον αρχηγό τους το Σατανά. Κατά την άφιξή του, αυτές, δηλαδή οι μάγισσες, σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω από το θρόνο στο οποίο καθόταν, σαν να ήταν ένα παιδί, και τον εξυμνούν. Όταν ο Σατανάς ευχαριστιέται από το πάθος για τους επαίνους των μαγισσών, δίνει εντολή για το Σάββατο (sabbath), για το οποίο ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του τις μάγισσες που είχε στη φαντασία του. Αυτό είναι ό,τι έχω κάνει. Στην κορυφή της παρτιτούρας, έχω βάλει το περιεχόμενό της:
1. Συνέλευση των μαγισσών, ομιλίες και κουτσομπολιά.
2.Το ταξίδι του Σατανά.
3 Άσεμνα εγκώμια του Σατανά και,
 4. Το Σάββατο (sabbath).
«...η φόρμα και ο χαρακτήρας της σύνθεσης είναι ρωσικός και πρωτότυπος ... έγραψα τη Νύχτα του Αγίου Ιωάννη γρήγορα, απευθείας σε ολοκληρωμένη παρτιτούρα, το έγραψα σε περίπου δώδεκα ημέρες, δόξα τω Θεώ ... Όσο το δούλευα, δεν κοιμόμουνα τα βράδια και ουσιαστικά τελείωσα το έργο, την παραμονή της Ημέρας του Αγίου Ιωάννη, με «έτρωγε σαν σαράκι» , και εγώ απλά δεν ήξερα τι συνέβαινε μέσα μου ... βλέπω με το «πονηρό μυαλό μου» ένα καθαρό ρωσικό προϊόν, απαλλαγμένο από γερμανικά υπόβαθρα και ρουτίνες, και, όπως η Savishna, μεγαλωμένο στα δικά μας «χωράφια» και αναθρεμμένο με ρωσικό ψωμί».


 Λεπτομέρεις για το έργο:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1_%CE%A3%CF%84%CE%BF_%CE%A6%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%8C
και  http://www.sansimera.gr/articles/183




Η "Φαντασία" του Ντίσνεϋ, όπου υπάρχει η "Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό"


Από τον φίλο Pavlos Gpa







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου