Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22





22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Joachim Nicolas Eggert
1779: Γεννιέται ο Σουηδός συνθέτης και μαέστρος Joachim Nicolas Eggert. Ο Eggert γεννήθηκε στο Gingst του Rügen, την εποχή εκείνη τμήμα της σουηδικής Pommern. Σε πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να μελετά βιολί και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολί και τη σύνθεση στο Stralsund. Επίσης, μελέτησε μουσική θεωρία στο Braunschweig και στο Göttingen με δάσκαλο τον Johann Nikolaus Forkel. Το 1802 διορίστηκε Kapellmeister στο βασιλικό θέατρο του Schwerin. Ένα χρόνο αργότερα έγινε βιολονίστας στη Βασιλική Ορχήστρα της Σουηδίας και σύντομα ανέλαβε τις πρώτες του παραγγελίες. Το 1807 διορίστηκε μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Μουσικής Ακαδημίας και την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός διευθυντής. Μεταξύ του 1808 και του 1812 εργάστηκε ως Hofkapellmeister στη Βασιλική Ορχήστρα. Πέθανε στο Thomestorp του Östergötland από φυματίωση σε ηλικία 34 ετών.
Τα έργα του περιλαμβάνουν όπερες, καντάτες, μουσικά δράματα και Συμφωνίες. Έχει επίσης συνθέσει πολλά έργα που του ανατέθηκαν από τη Βασιλική Ορχήστρα της Σουηδίας. Υπήρξε ένας από τους πρώτους συνθέτες που εισήγαγε κλασικιστικά στοιχεία της σχολής της Βιέννης στη σουηδική μουσική κουλτούρα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Kapellmeister, εισήγαγε για πρώτη φορά έργα του Μπετόβεν στο σουηδικό συναυλιακό ρεπερτόριο. Απέκτησε επίσης φήμη διευθύνοντας τις πρώτες σουηδικές παραστάσεις του ορατορίου του Haydn ‘’Οι Εποχές’’ και την όπερα του Mozart ‘’Ο Μαγικός Αυλός’’.

http://www.youtube.com/watch?v=I3i8ygi0QH0
ΘΑΝΑΤΟΙ
1846: Carolus Antonius Fodor
1903: Hugo Wolf
1985: Efrem Zimbalist
1989: Otar Taktakishvili
2009: Hans Günther Kochan
2009: Mansueto Viezzer






22 Φεβρουαρίου

1642: Πρεμιέρα της όπερας του Luigi Rossi "Il palazzo incantato di Atlante" (Το μαγεμένο παλάτι του Άτλαντα) στο Teatro delle Quattro Fontane του Palazzo Barberini της Ρώμης. Το λιμπρέτο του Giulio Rospigliosi (του μελλοντικού Πάπα Κλήμη Θ’) είναι βασισμένο στο έργο "Μαινόμενος Ορλάνδος" του Ludovico Ariosto.

http://youtu.be/KrmCBZCcAS8

1878: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 4 σε φα ελάσσονα Op. 36 του P.I. Tchaikovsky σε συναυλία του Ρωσικού Μουσικού Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Nikolai Rubinstein στη Μόσχα.


1881: Πρώτη εκτέλεση της "Σκοτικής Φαντασίας" για βιολί και ορχήστρα σε Μι ύφεση μείζονα Op. 46 του Max Bruch με σολίστ τον Joseph Joachim και τον ίδιο στη διεύθυνση της ορχήστρας Liverpool Philharmonic Society στο Λίβερπουλ. Ο Bruch τη συνέθεσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία σαν διευθυντής της Liverpool Philharmonic Society, χρησιμοποιώντας θέματα από παραδοσιακά τραγούδια της Σκοτίας, μετά από παραγγελία του Ισπανού δεξιοτέχνη Pablo de Sarasate, στον οποίο και την αφιέρωσε. Ενώ όμως έγραψε το πρώτο μισό του έργου πολύ γρήγορα, και ήρθε σε επαφή με τον Sarasate προκειμένου να συζητήσουν για την πρόοδο του, εκείνος παρέλειψε να απαντήσει και ο Bruch στη συνέχεια στράφηκε στον Joseph Joachim, ο οποίος τον συμβούλευσε για τεχνικά θέματα. Σε αντάλλαγμα ο Bruch του ζήτησε να δώσει την πρεμιέρα του έργου, αλλά μη μένοντας ικανοποιημένος από την απόδοσή του, συμβιβάστηκε με τον Sarasate, ο οποίος αργότερα έπαιξε το κομμάτι με μεγάλη επιτυχία. 


1907: Πρώτη εκτέλεση του έργου του Maurice Ravel "Introduction et allegro" (Εισαγωγή και Αλέγκρο) για άρπα, φλάουτο, κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων στο Μουσικό Κύκλο της Société française de photographie στο Παρίσι με τους Micheline Kahn (άρπα), Philippe Gaubert (φλάουτο), M. Pichard (κλαρινέτο), και το κουαρτέτο Firmin Touche, υπό τη διεύθυνση του Charles Domergue.


1938: Πρεμιέρα της όπερας του Dmitry Kabalevsky "Colas Breugnon" στο Maly Opera Theatre του Λένινγκραντ. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Romain Rolland.


1941: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 1 του Ιταλοαμερικανού συνθέτη Paul Creston με την NYA Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του Fritz Mahler στην Brooklyn Academy of Music του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έγινε περισσότερο γνωστή όταν εκτελέστηκε από την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας υπό τον Eugene Ormandy στη Φιλαδέλφεια και στη Νέα Υόρκη το 1943, και ψηφίστηκε από το New York Music Critics Circle σαν το πιο σημαντικό νέο συμφωνικό έργο της σεζόν 1942-1943. Το 1952 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν Διεθνή Διαγωνισμό στο Παρίσι.


1941: Πρώτη εκτέλεση του έργου του Morton Gould "Latin American Symphonette" (Λατινοαμερικάνικη μικρή συμφωνία) με την NYA Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του Fritz Mahler στην Brooklyn Academy of Music του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Βασίζεται σε δημοφιλείς χορευτικούς ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και προσεγγίζει το ύφος μιας συμφωνίας της Κλασικής εποχής, αποτελούμενη από τέσσερα μέρη: 1. Rhumba, 2. Tango, 3. Guaracha και 4. Congo.


1945: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 1"Symphony on a Hymn Tune" (Συμφωνία πάνω σε έναν Ύμνο) του Virgil Thomson, με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ο Thomson περιέγραψε το έργο ως ένα σύνολο από παραλλαγές του χριστιανικού ύμνου "How Firm a Foundation". Αν και είχε γραφτεί το διάστημα 1926-1928, όταν την παρουσίασε στον τότε διευθυντή της Συμφωνικής της Βοστώνης Serge Koussevitzky, εκείνος, παρόλο που εκθείασε τα τρία πρώτα μέρη, του ζήτησε να αλλάξει το φινάλε, πράγμα που δεν έκανε βάζοντας το έργο στην άκρη μέχρι το 1945 που ο Artur Rodzinski του πρότεινε να την διευθύνει ο ίδιος, πράγμα που δέχτηκε.

Virgil Thomson - Symphony on a Hymn Tune
http://classical-music-online.net/en/listen/49224

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου