Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 3Ενέσκου, Γκεόργκε (George Enescο, Ντοροχόι, Ρουμανία 19/8/1881 – Παρίσι 4/5/1955). Ρουμάνος μουσικός. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση και τη διεύθυνση ορχήστρας, ενώ διακρίθηκε επίσης ως βιολονίστας και πιανίστας. Ίδρυσε την εθνική ρουμανική σχολή έντεχνης μουσικής και εργάστηκε ως συνθέτης.Το όνομα του Ενέσκου φέρει ο σπουδαίος ετήσιος διαγωνισμός μουσικής που γίνεται στο Βουκουρέστι.
Ενέσκου, Γκεόργκε (George Enescο, Ντοροχόι, Ρουμανία 19/8/1881 – Παρίσι 4/5/1955). Ρουμάνος μουσικός. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση και τη διεύθυνση ορχήστρας, ενώ διακρίθηκε επίσης ως βιολονίστας και πιανίστας. Ίδρυσε την εθνική ρουμανική σχολή έντεχνης μουσικής και εργάστηκε ως συνθέτης, μαζί με τον Μασενέ, τον Φορέ και τον Ζεντάλζ.

Παρότι ήρθε σε επαφή με τις συνθέσεις του Μπραμς και του Ρέγκερ, τα συμφωνικά του έργα είναι πρωτότυπα και εμπνέονται από τη μουσική της πατρίδας του. Όπως ο Μπάρτοκ και ο Κόνταλι στην Ουγγαρία, ο Ενέσκου ασχολήθηκε με τη μελέτη των λαϊκών και εθνικών μορφών της ρουμανικής μουσικής.

Αξιόλογο είναι το έργο του Ρουμανικό ποίημα για ορχήστρα, καθώς και τρεις συμφωνίες, δύο κουαρτέτα για πνευστά και μία Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολοντσέλο και ορχήστρα. Για το θέατρο έγραψε το έργο Οιδίπους (1936), μελόδραμα με έντονο λυρισμό και τραγική δύναμη, του οποίου η μουσική γλώσσα απομακρύνεται από τις άλλες του συνθέσεις και παρουσιάζει στοιχεία που συναντώνται στο έργο του Κλοντ Ντεμπισί Πελλέας και Μελισσάνθη καθώς και στην Πηνελόπη του Γκαμπριέλ Φορέ.
Ο Ενέσκου είχε μαθητές του ορισμένους από τους πιο διάσημους βιολιστές της εποχής του, όπως ο Γεχούντι Μενουχίν. Το όνομα του Ενέσκου φέρει ο σπουδαίος ετήσιος διαγωνισμός μουσικής που γίνεται στο Βουκουρέστι.
G.Enescu. Rapsodia Romana nr. 1Gheorghe Zamfir - Ciocârlia -Tel Aviv.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου