Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

KORSAKOV RIMSKY NIKOLAIΟ Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ (Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, Николай Андреевич Римский-Корсаков ήταν Ρώσος συνθέτης, δάσκαλος αρμονίας και ενορχήστρωσης και καθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο της Πετρούπολης, που γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1844 (6 Μαρτίου 1844 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) στην πόλη Τίχβιν της Ρωσίας, 200 χλμ ανατολικά της Αγίας Πετρούπολης. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αξιωματικός του ναυτικού.
Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ ήταν ένας από τους ιδρυτές της "Ομάδας των Πέντε", μαζί με τους Μίλυ Μπαλακίρεφ (1837 - 1910), Αλεξάντρ Μποροντίν (1833 - 1887), Σεζάρ Κούι (1835 - 1918) και Μόντεστ Μουσόργκσκι (1839 - 1881). Οι πέντε συνθέτες, με βάση τους την Αγία Πετρούπολη, επεδίωκαν την ανεξαρτησία της ρωσικής μουσικής από τα δυτικότροπα πρότυπα, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα πραγματικά ρωσικό μουσικό ύφος.
Η θεματολογία του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ για τις όπερές του και τα άλλα μουσικά έργα του, όπως και των άλλων μελών της Ομάδας των Πέντε, ήταν επηρεασμένη από το ρομαντισμό του Μπερλιόζ (Berlioz), πολύ αγαπητού συνθέτη στη Ρωσία, καθώς και από τη ρωσική λαϊκή μουσική του Γκλίνκα (Glinka), διανθισμένη μερικές φορές με στοιχεία οριενταλισμού. Αντλούσε την έμπνευσή του από την κλασική ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, τα λαϊκά διηγήματα και τα παραδοσιακά ρωσικά παραμύθια και την ιστορία της Ρωσίας. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της εθνικής ρωσικής μουσικής.
Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται οι Προκόφιεφ, Γκλαζούνοφ, Στραβίνσκι και Ρεσπίγκι. Ως διευθυντής ορχήστρας έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό αποκαλύπτοντας τη ρωσική μουσική στους νεαρούς Ευρωπαίους συνθέτες.
Στο έργο του συμπεριλαμβάνονται 15 όπερες, πολλά έργα μουσικής δωματίου, κονσέρτα και άλλα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή του στη συγκέντρωση συλλογών λαϊκών τραγουδιών. Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζει το «Εγχειρίδιο ενορχήστρωσης». Έγραψε επίσης το αυτοβιογραφικό έργο Χρονικό της μουσικής μου ζωής.
Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ πέθανε, μετά από σοβαρές κρίσεις στηθάγχης, στο Λιούμπενσκ (Lyubensk) στις 21 Ιουνίου 1908 (8 Ιουνίου 1908 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Είναι θαμμένος στο Κοιμητήριο Τίχβιν (Tikhvin) της Μονής Αλέξανδρου Νέφσκι στην Αγία Πετρούπολη, δίπλα στους τάφους των Ρώσων συνθετών Μουσόργκσκι, Μποροντίν, Κούι, Γκλίνκα και Τσαϊκόφσκι.
Συνθέσεις - το έργο του
Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ είχε ένα τεράστιο μουσικό έργο. Έγραψε 15 όπερες, ανάμεσα στις οποίες οι πιο σημαντικες είναι: «Ιβάν ο τρομερός», «Νύχτα Μαΐου», «Νύχτα Χριστουγέννων», «Κοσέι ο αθάνατος», «Η ιστορία του τσάρου Σαλτάν», «Η αρραβωνιαστικιά του τσάρου» (ιστορικό μελόδραμα), «Νύχτα του Μάη» (λαϊκή όπερα), «Η κόρη του χιονιού» (εμπνευσμένο από το λαϊκό παραμύθι για τη Σνεγκουρότσκα), καθώς επίσης τα ορχηστρικά έργα "Φαντασία σε σέρβικα θέματα" (1867), "Ισπανικό καπρίτσιο (1887), "Σεχραζάντ" (1888) και "Σάντκο" (1898). Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, "Ο Χρυσός Πετεινός" (1909), ήταν απαγορευμένη από το σοβιετικό καθεστώς και άρχισε να παίζεται ξανά στα χρόνια της "περεστρόικα" στο Θέατρο Μπολσόι. Έγραψε επίσης πολλά κομμάτια ορχηστρικής μουσικής (αυτά είναι και τα πιο γνωστά στη Δύση, όπως η Σεχραζάντ), λαϊκά τραγούδια, έργα μουσικής δωματίου ακόμη και μουσική για τη λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μολονότι ήταν άθεος.
Επιλογή έργων
από μέλη της ομάδας
"Ακούτε Κλασική Μουσική; Εγώ ακούω."

*Christos Sipsis
Oistrakh Trio plays Rimsky-Korsakov - Trio in C minor, First Movement [Part 1/4]

*Sergios Malakates
Rimsky Korsakov - Capriccio Espagnol Op 34 - Berliner Phil (Dir.Zubin Mehta)
ολοκληρωμένο 

*Themis Taflanidis
Nikolai Rimsky-Korsakov - Russian Easter Festival Overture Op.36 PART 1 of 2

*Sofia Kouvari
Rimsky-Korsakov: Scheherazade, paraphrase for piano by Kursanov (Nikolai Tokarev) (1/2)

*Costas Papageorgiou
A Panorama of Rimsky-Korsakov's Best Works
Nikolai Rimsky-Korsakov - Russian Easter Festival Overture Op.36 PART 1 of 2

*Magda Riga
Rimsky Korsakov - Capriccio Espagnol Op 34 - Berliner Phil (Dir.Zubin Mehta)

*Tanja Pavlovic
Rimsky-Korsakov - Scheherazade (1/5)
Scheherazade (Rimsky-Korsakov) - Wikipedia, the free encyclopedia

*De Profundis Ya
Rimsky-Korsakov "Scheherazade" / "シェエラザード" 全曲(指揮映像)
ολοκληρωμένο 1:02:26
Rimsky-Korsakov May Night Overture

*Alexis Zorbas
Rimskiy-Korsakov - trombone concerto, soloist Alexander Demidenko

*Αγγελική Ζωή Καραγκούνη
The Tsar's Bride Rimsky-Korsakov

*Marina Raptaki
Flight of the Bumblebee
Rimsky Korsakov -Flight of the Bumblebee-Cello Guitar Live

*Chris Panagopoulos
N.Rimsky-Korsakov E.Mravinsky 1/3


*Antreas Kapsalis
David Oistrakh (as concertmaster) - Scheherazade - II (Rimsky-Korsaskov)

*Christos Tsiftsis
eNicolai Ghiaurov - Sadko - Song of the Viking Guest (1962)
Rimsky-Korsakov The Tsar's Bride (Ouverture)


*Κλειώ Σεφεριάδου
Fernando Puchol plays Rimsky-Korsakov Piano Concerto (Madrid Royal Theater 1976)
(2/2) Rimsky-Korsakov - Piano Concerto - Richter/Kondrashin

*Elisabeth Maousidou
Rimsky Korsakov "Scheherazade " Symphonic Suite Opus 35

*Aglaia Raptou
Rimsky Korsakov - Scheherazade


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου