Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 30





30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Johann Joachim Quantz
1697: Γεννιέται ο Γερμανός φλαουτίστας, οργανοποιός και συνθέτης Johann Joachim Quantz. Ο Quantz γεννήθηκε στην
Oberscheden, κοντά στο Göttingen και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του ως παιδί με τον γαμπρό ενός θείου του και αργότερα συνέχισε στη Δρέσδη και στη Βιέννη. Σπούδασε σύνθεση και, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Δρέσδη, εγκατέλειψε το βιολί και το όμποε προκειμένου να μελετήσει το φλάουτο. Σπούδασε με τον Pierre Gabriel Buffardin. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που πέρασε ως μουσικός στην Αυλή του Frederick Augustus ΙΙ της Πολωνίας, άρχισε να επικεντρώνεται στο φλάουτο και να ερμηνεύει όλο και περισσότερο, μαθαίνοντας στην εντέλεια το συγκεκριμένο όργανο. Σταδιακά έγινε γνωστός ως ο καλύτερος φλαουτίστας στην Ευρώπη και περιόδευσε στη Γαλλία και την Αγγλία. Έγινε δάσκαλος του φλάουτου, κατασκευαστής και συνθέτης για τον Frederick ΙΙ της Πρωσίας (Φρειδερίκος ο Μέγας) το 1740, υπήρξε δε πρωτοπόρος στο σχεδιασμό του πνευστού οργάνου, προσθέτοντας κλειδιά τα οποία βελτιώσανε τον αρμονικό και απαλό τονισμό του. Ο Quantz έγραψε πολλά έργα, κυρίως για φλάουτο (συμπεριλαμβανομένων περίπου 300 κοντσέρτων για φλάουτο και πάνω από 200 σονάτες). Έγραψε επίσης το βιβλίο ‘’Versuch einer Anweisung die Flöte traversiere zu spielen’’ ( Παίζοντας το φλάουτο, 1752), μια πολύτιμη πηγή αναφοράς σχετικά με την πρακτική της ερμηνείας και την τεχνική του φλάουτου τον 18ο αιώνα. Πέθανε στο Potsdam το 1773.





Charles Martin Loeffler
1861: Γέννηση του Γερμανικής καταγωγής Αμερικανού βιολιστή και συνθέτη Charles Martin Loeffler. Ο Loeffler αποφάσισε να γίνει βιολονίστας και σπούδασε στο Βερολίνο με τους Joseph Joachim, Friedrich Kiel και Woldemar Bargiel και, στη συνέχεια, με τον Joseph Massart και σύνθεση με τον Ernest Guiraud στο Παρίσι. Το 1881 μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε στη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης και το 1908 έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Boston Opera Company. Πρωτοεμφανίστηκε ως βιολιστής και συνθέτης το 1891 και τα έργα του παρουσιάζονταν τακτικά από την ορχήστρα της Βοστώνης (και από άλλες αμερικανικές ορχήστρες) για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Loeffler έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 1887 και τελικά παραιτήθηκε από την ορχήστρα για να αφοσιωθεί στη σύνθεση. Ήταν απαιτητικός συνθέτης και συχνά αναθεωρούσε τις συνθέσεις του. Μερικά από τα έργα του έχουν χαθεί. Τα πιο γνωστά του περιλαμβάνουν τα συμφωνικά ποιήματα ‘’La Mort de Tintagiles’’(Maeterlinck), ‘’La Bonne Chanson’’ (Verlaine), ‘’A Pagan poem’’ (Βιργίλιος), καθώς και τα τραγούδια του κύκλου ‘’Five Irish Fantasies’’ (Yates και Heffernan), μουσική δωματίου για τέσσερα έγχορδα και δύο Ραψωδίες για όμποε, βιόλα και πιάνο. Ο Loeffler πέθανε στο Medfield της Μασαχουσέτης σε ηλικία 74 ετών.












30 Ιανουαρίου

1724: Πρώτη εκτέλεση της καντάτας του J. S. Bach “Jesus schläft, was soll ich hoffen?” (Ο Ιησούς κοιμάται, τι πρέπει να ελπίζω;) BWV 81 στη Λειψία, γραμμένη για την τέταρτη Κυριακή μετά τη γιορτή των Θεοφανείων. 

 
1735: Πρώτη εκτέλεση της καντάτας του J. S. Bach “Wär Gott nicht mit uns diese Zeit” (Αν δεν ήταν μαζί μας ο Θεός αυτόν τον καιρό) BWV 14 στη Λειψία, γραμμένη για την τέταρτη Κυριακή μετά τη γιορτή των Θεοφανείων.

1893: Πρώτη εκτέλεση των τριών πρώτων από τις Επτά Φαντασίες για πιάνο Op. 116 και του Intermezzo No. 2 από το Op. 117 του Johannes Brahms στη Βιέννη.


1917: Πρεμιέρα της μονόπρακτης όπερας “Eine florentinische Tragödie” (Μια φλωρεντινή τραγωδία) του Alexander von Zemlinsky στην Staatsoper της Στουτγκάρδης. Η όπερα είναι βασισμένη στο ομώνυμο ημιτελές θεατρικό έργο του Oscar Wilde.


1921: Πρώτη εκτέλεση της σκηνικής μουσικής του Carl Nielsen για το θεατρικό έργο Moderen (Η μητέρα) του Helge Rode στο Βασιλικό Θέατρο της Δανίας στην Κοπεγχάγη, σε ένα γκαλά για να εορταστεί η επανένωση της Νότιας Γιουτλάνδης με τη Δανία.


1942: Πρώτη εκτέλεση της ορχηστρικής σουίτας από το μπαλέτο “Billy the Kid” του Aaron Copland με τη Συμφωνική της Βοστώνης.


1948: Πρώτη εκτέλεση της “Συμφωνίας για Κλασική Ορχήστρα” του Αμερικανού συνθέτη Harold Shapero με τη Συμφωνική της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Leonard Bernstein.


Harold Shapero - Symphony for Classical Orchestra
http://classical-music-online.net/en/listen/37253











1958: Πρώτη εκτέλεση της Partita για Ορχήστρα του William Walton με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ.

1959: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας “Pittsburgh” του Paul Hindemith με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πίτσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Γράφτηκε κατά παραγγελία του τότε διευθυντή της ορχήστρας William Steinberg για τον εορτασμό των 200 ετών από την ίδρυση της πόλης. Για το σκοπό αυτό ο συνθέτης περιέλαβε στη σύνθεση δύο τραγούδια που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης: το λαϊκό τραγούδι των πρώτων Ολλανδών αποίκων της Πενσυλβάνια “Hab lumbedruwwel mit me lumbeschatz” στο κεντρικό τμήμα της δεύτερου μέρους και το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι “Pittsburgh Is a Great Old Town” των Woody Guthrie και Pete Seeger στο τελικό τμήμα του τελευταίου μέρους.


1970: Πρώτη εκτέλεση του “άσματος” για ορχήστρα “In Praise of Shahn” (Ύμνος στον Shahn) του Αμερικανού συνθέτη William Schuman με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Leonard Bernstein στη Νέα Υόρκη. Γράφτηκε για το θάνατο την προηγούμενη χρονιά του Αμερικανο-Λιθουανού καλλιτέχνη Ben Shahn.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου