Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

VERDI GIUSEPPEΕπιλογή έργων
από μέλη της ομάδας
"Ακούτε Κλασική Μουσική; Εγώ ακούω."


*Antreas Kapsalis
Mario del Monaco "Niun mi tema" Otello 1954
http://www.youtube.com/watch?v=i52KoYPSp-8&feature=share

*Antreas KapsalisR. Tebaldi & M. del Monaco in -La Forza del Destino- 1953
 *Στέλλα Βενέρη
Jan Peerce - Di quella pira (rare!)
http://www.youtube.com/watch?v=Yi5L1QL5q9g&feature=youtu.be
*Christos Sipsis
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Έχω πει πολλές φορές σε τούτη εδώ την "αγορά" ότι θεωρώ την μουσική ανώτερη από όλες τις άλλες τέχνες. Πιο κοντά στον συναισθηματικό μας κόσμο, και άρα πιο ικανή να μιλήσει σε ότι βαθύτερο και πιο "πρωτόγονο" έχουμε και ταυτόχρονα, με τη μαθηματική της λογική, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Λάιιμπνιτς, πιο κοντά σε ότι πιο λογικό και εξελιγμένο βρίσκεται μέσα μας. Γι αυτό και η μουσική είναι η τέχνη που μπορεί να ενώνει και να χωρίζει, να συνοδεύει τις χαρές για να τις μεγεθύνει , τον πόνο για να τον ακυρώσει ή έστω να τον περιορίσει... Καμία άλλη τέχνη δεν έχει τη δυνατότητα να συνεγείρει, να παρηγορεί, να συγκλονίζει, να εκστασιάζει στο βαθμό που την έχει η μουσική... Κάθε φορά που έλεγα αυτή την άποψη, βρίσκονταν τουλάχιστον δυο τρεις μουσικοί , που, σκεπτόμενοι ότι είμαι ζωγράφος, προσπαθούσαν να δώσουν "παρηγοριά στον άρρωστο", λέγοντας ότι όλες οι τέχνες κλπ κλπ κλπ.... Τους ευχαριστώ που είναι περισσότερο φίλοι δικοί μου παρά της αλήθειας, αλλά σήμερα έπεσα επάνω σε ένα βίντεο που τους διαψεύδει 100%. Μόνο η μουσική μπορεί να κάνει αυτό που θα δείτε...Ούτε η ζωγραφική, ούτε η (μη μελοποιημένη) ποίηση, ούτε ο χορός. Μόνον η μουσική.... 
 Ρώμη, 12.03.2011
 Ο Μούτι εναντίον των περικοπών στην τεχνη και τον πολιτισμό...
"Va pensiero" - Nabucco - Roma 2011
http://youtu.be/gaXE0v0bJoE
 NABUCCO στη Ρώμη
 Στις 12 Μαρτίου, ο Silvio Berlusconi κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η Ιταλία γιόρταζε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της και με αυτή την ευκαιρία, στην όπερα της Ρώμης, δόθηκε μια παράσταση όπερας, της πιο συμβολικής αυτής της ενοποίησης: Nabucco του Giuseppe Verdi υπό τη διεύθυνση του Riccardo Muti.
 Το έργο Nabucco του Verdi είναι ένα έργο τόσο μουσικό όσο και πολιτικό: αφορά την ιστορία της σκλαβιάς των Εβραίων στη Βαβυλώνα, και η περίφημη άρια «Va pensiero» τραγουδιέται από τους καταπιεσμένους σκλάβους. Στην Ιταλία, το τραγούδι αυτό είναι το σύμβολο της αναζήτησης της ελευθερίας του λαού, ο οποίος στα 1840 —όταν και γράφτηκε η όπερα— ήταν καταπιεσμένος από την αυτοκρατορία των Αψβούργων, και πάλευε μέχρι τη δημιουργία της ενωμένης Ιταλίας.
 Πριν αρχίσει η συναυλία, ο Gianni Alemanno, δήμαρχος της Ρώμης, ανέβηκε στη σκηνή για να καταγγείλει τις μειώσεις της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό. Και αυτό, ενώ ο Alemanno είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός του Berlusconi.
 Αυτή η πολιτική παρέμβαση, σε μια πολιτιστική στιγμή από τις πιο συμβολικές για την Ιταλία, θα προκαλέσει ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα, ιδίως τη στιγμή που ο ίδιος ο Berlusconi ήταν παρών στη συναυλία.
 Όπως δήλωσε στους Times o Ricardo Muti, διευθυντής της ορχήστρας, «…ήταν μια βραδιά αληθινής επανάστασης».
 «Στην αρχή, υπήρχε ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε τη συναυλία. Όλα πήγαιναν πολύ καλά, αλλά όταν φτάσαμε στο σημείο του Va pensiero, αισθάνθηκα αμέσως ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στο κοινό. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να περιγράψετε, αλλά που τα αισθάνεστε. Πριν, υπερίσχυε η σιωπή του κοινού. Τη στιγμή όμως που το κοινό κατάλαβε ότι θα ξεκινούσε το Va pensiero, η σιωπή γέμισε από μια πραγματική θέρμη. Μπορούσαμε να αισθανθούμε τη σπλαχνική αντίδραση του κοινού στο θρήνο των σκλάβων που τραγουδούνε «Oh ma patrie, si belle et perdue!». (Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και χαμένη).
 Ενώ η χορωδία έφτανε στο τέλος, στο κοινό κάποιοι είχαν ήδη αρχίσει να φωνάζουν «Bis». Το κοινό άρχισε να φωνάζει «Vive l’Italie!» και «Vive Verdi!». Άνθρωποι από τα θεωρεία άρχισαν να πετούν χαρτιά συμπληρωμένα με πατριωτικά μηνύματα —κάποια έγραφαν «Muti, sénateur à vie».
 Αν και το είχε κάνει για μία και μοναδική φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1986, ο Muti δίσταζε να κάνει ένα bis για το Va pensiero. Για αυτόν, μία όπερα πρέπει να πηγαίνει από την αρχή ως το τέλος. «Δεν ήθελα να παίξουν απλά ένα encore. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη πρόθεση».
 Όμως στο κοινό είχε ήδη ξυπνήσει το πατριωτικό συναίσθημα. Με μία θεατρική κίνηση, ο διευθυντής της ορχήστρας γύρισε τελικά την πλάτη στο podium, κοιτάζοντας το κοινό και τον Berlusconi, και είπε τα εξής:
 [Αφού οι εκκλήσεις του κοινού για ένα bis έχουν σταματήσει, από το κοινό ακούγεται «Ζήτω η Ιταλία»].
 «Ναι συμφωνώ με αυτό "Ζήτω η Ιταλία", αλλά» [χειροκροτήματα] «δεν είμαι πια 30 ετών και έχω ζήσει τη ζωή μου, όμως σαν ένας Ιταλός που έχει γυρίσει τον κόσμο, ντρέπομαι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μου. Για αυτό συναινώ με το αίτημά σας για bis για το Va pensiero. Δεν είναι μόνο για την πατριωτική χαρά που αισθάνομαι, αλλά γιατί απόψε, και ενώ διεύθυνα τη χορωδία που τραγουδούσε "Ω πατρίδα μου, όμορφη και χαμένη" σκέφτηκα ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα σκοτώσουμε τον πολιτισμό πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η ιστορία της Ιταλίας. Και σε αυτή την περίπτωση, εμείς, η πατρίδα μας, θα είναι πραγματικά "όμορφη και χαμένη"».
 [Επευφημίες, συμπεριλαμβανομένων και των καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή].
 «Θα ήθελα τώρα… πρέπει να δώσουμε νόημα σε αυτό το τραγούδι. Αφού είμαστε στο Σπίτι μας, το θέατρο της πρωτεύουσας, και με μία χορωδία που τραγούδησε περίφημα, και που συνοδεύεται περίφημα, αν θέλετε, σας προτείνω να ενωθείτε μαζί μας και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί».
 Έτσι προσκάλεσε το κοινό να τραγουδήσει μαζί με τη χορωδία των σκλάβων. «Είδα ομάδες ανθρώπων να σηκώνονται. Όλη η Όπερα της Ρώμης σηκώθηκε. Η χορωδία επίσης σηκώθηκε. Ήταν μια μαγική στιγμή μέσα στην όπερα. Εκείνη τη βραδιά δεν ήταν μόνο μια συναυλία του Nabucco, αλλά επίσης ήταν μια δήλωση (statement) του θεάτρου της πρωτεύουσας υπ’ όψη των πολιτικών».
 http://l-d-papadeas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου