Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ"ΚΥΡΙΑΚΗ του ΑΣΩΤΟΥ" 
Επιμέλεια: Elpida Nousa
"Επιστροφή του Ασωτου"  του Ρέμπραντ

Οπου ο καλλιτέχνης αποφεύγοντας κάθε διακοσμητικό στοιχείο, συγκεντρώνεται στην οπτική αφήγηση της παραβολής με το χρώμα και το φως ν’αποκαλύπτουν την ιστορία του ακόλαστου νέου. 
Μια συμφωνία λαμπερών και σκοτεινών τόνων, έντονου φωτός και σκιάς.

Το πρόσωπο του τυφλού πατέρα ακτινοβολεί από το εσωτερικό φως και το φως στα πέλματα του ασώτου αποκαλύπτει τα φθαρμένα παπούτσια και τα γδαρμένα πόδια, στοιχεία που μαρτυρούν πως ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς και δύσβατος.
 ***
Η Μουσική τέχνη δίνει πλήθος αριστουργημάτων εμπνεόμενα από την Παραβολή, όμως σήμερα προτείνω να ακούσουμε το ορατόριο "The Prodigal Son" του σερ Αρθουρ Σάλλιβαν.
Γράφτηκε το 1869 με την επιρροή των ορατορίων του Μέντελσον να είναι ισχυρή.
Ο Σάλλιβαν, που συνέθεσε τη μουσική μέσα σε τρεις εβδομάδες, παραλλάσσει ελαφρώς την ιστορία παραλείποντας το επεισόδιο στο οποίο ο πρεσβύτερος γιος αμφισβητεί το έλεος που προσφέρεται στον άσωτο αδερφό του.
Αντ 'αυτού, εστιάζει στη δραματική συμφιλίωση πατέρα-γιου. 
Αντιμετωπίζει τον άσωτο όχι ως φύση που ρέπει προς την διαφθορά και την ακολασία (άποψη πολλών σχολιαστών, που ξεχνούν την ανθρώπινη φύση και τις νεανικές παρορμήσεις), αλλά ως ανήσυχο νέο, που βαριεστημένος από τη μονοτονία του σπιτιού, ανυπομονεί να ανακαλύψει τον κόσμο.
Ορατόριο με θαυμαστή ενορχήστρωση!

Το τελικό χορωδιακό :"Εσύ Κύριε, είσαι ο Πατέρας όλων μας!"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου