Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ


Seventeen year old Sergei Legat appeared as the Nutcracker, 
twelve year old Stanislava Stanislavovna Belinskaya 
as Clara, and an unidentified child dancer
 as a Gingerbread Man.Επιμέλεια: Kiriaki Chrysanidou
4/12/2014


Καρυοθραύστης, μπαλέτο του Pyotr Ilyich Tchaikovsky


"Snowflakes" Mariinsky Ballet


 Η κ. Μαρία Περκουλίδου σημειώνει στο πρόγραμμα του Μεγάρου:
"Το λιμπρέτο βασίστηκε στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά. Την αξεπέραστη χορογραφία, που ακόμα χρησιμοποιείται ως βάση από τους εκάστοτε χορογράφους, υπέγραψε ο Μαριούς Πετιπά.

Η ιστορία διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Νεράιδας Ζαχαρένιας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της."
** Οι φωτογραφίες είναι από την πρεμιέρα του έργου που δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, το Δεκέμβριο του 1892.

(πηγές :
wikipedia & http://lonestarconcerto.blogspot.gr/…/its-nutcracking-time.…)From the Mariinsky Theatre in St Petersburg, December 2012
Valery Gergiev - conductor
Vasily Vainonen - choreography
Benjamin Tyrrell - stage and costumes


Nutcracker, Baryshnikov Kirkland 2act, part 4 Grand Pas de Deux


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου