Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ









ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Δημήτρης Μητρόπουλος 1 Μαρτίου 1896 - 2 Νοεμβρίου 1960



ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
"ΑΚΟΥΤΕ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ; ΕΓΩ ΑΚΟΥΩ"



















Με πιάνει απελπισία για τον μικρο και φτωχό τοπο που με ανάγκασε να εκπατριστώ και να μενω στην ξενιτιά για να μπορέσω να κανω χρήση του ταλέντου που μου χάρισε ο θεος.
"Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ"

----------------------------------------------

120 δολάρια το δευτερόλεπτο για τον Δημήτρη Μητρόπουλο.

«Ψάχνοντας με μεγάλη υπομονή κατάφερα να βρω έστω και λί γα ντοκουμέντα» λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας για τον Δημήτρη Μητρόπουλο, για το θέμα του ντοκυμαντέρ του «Γυμνά χέρια». «Σε σχέση με τους άλλους μαέστρους είναι απίστευτο το πόσο φτωχό είναι το υλικό για τον Μητρόπουλο.Δεν ξέρω αν υπάρχει εξήγηση γι΄ αυτό.Δεν υπάρχουν ολόκληρα έργα που να τα διευθύνει- και ας ήταν διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης».

Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε ακόμη και στη δισκογραφία του Μητρόπουλου. « Σαν να μην του άρεσε να ηχογραφεί» συνεχίζει με πάθος ο Σκεύας. « Ηταν του ζωντανού.» Εκεί άλλωστε βλέπει κανείς το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Μητρόπουλου ως μαέστρου. «Γιατί ενώ υπάρχει ο Μπερνστάιν και φυσικά ο Μπρούνο Μάλερ που έχουν ηχογραφήσει όλον τον Μάλερ,ο Μητρόπουλος ήταν εκείνος που τον “επέβαλε” από το 1938-39 στη Μινεάπολη,ενώ αργότερα έπαιξε για πρώτη φορά την Εκτη στη Νέα Υόρκη.Τα κατάφερε με θυσία και προσπάθεια».

Το γεγονός ότι ο Μητρόπουλος δεν ηχογραφούσε πολύ ενδεχομένως να συνέβαλε αρνητικά στην υστεροφημία του, αναφέρει ο Γ. Σκεύας. «Μόλις τα τελευταία 15 χρόνια έχουν εμφανιστεί ζωντανές ηχογραφήσεις,οπότε μας δόθηκε η δυνατότητα να τον παρακολουθήσουμε- κυρίως μέσα από κάποιες τηλεοπτικές καταγραφές».

Από εκεί αντλείται το « αδιανόητου κόστους υλικό » για τα «Γυμνά χέρια», όπως το αποκαλεί ο σκηνοθέτης. Αδιανόητο; Για ποιον λόγο; Διότι 120 δολάρια το δευτερόλεπτο(!) μαθαίνουμε ότι πουλάει η Αμερική τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Τόσο αντιστοιχεί σε ένα δευτερόλεπτο οπτικοακουστικού υλικού με τον έλληνα μαέστρο να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Ο Σκεύας το πλήρωσε προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του στο οποίο περιλαμβάνονται σπάνια αποσπάσματα από την αμερικανική περίοδο του Μητρόπουλου. Εν τέλει ο σκηνοθέτης βρήκε υλικό- έστω λίγο.

απο αρθρο της: Μυρτώς Λοβέρδου, στο ΒΗΜΑ




 Για να το λέει ο Στραβίνσκυ κάτι ήξερε πάρα πάνω από εμάς τους κοινούς θνητούς! Η καλύτερη εκτέλεση του 3ου Κοντσέρτου για πιάνο του Prokofiev με τον Δημήτρη Μητρόπουλο στο podium και σολίστ στο πιάνο!








Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από την συναυλία της 2ης Οκτωβρίου 1955. Ένα έξτρα πρωινό κονσέρτο.... στο οποίο το κοινό αποθεώνει τον Δημήτρη Μητρόπουλο και την ορχήστρα.. Ένα πραγματικά ηχητικό ντοκουμέντο ιστορικής μουσικής αξίας.







Μητρόπουλος 1958, παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας "Vanessa" του Samuel Barber


Μητρόπουλος 1954, πρεμιέρα (για πρώτη φορά στη δύση) της10η Συμφωνίας του Schostakovich στην Αμερική

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου